Ezeket nézze két bejgli között: léteznek valóban jó karácsonyi filmek!

  • Gera Márton
  • 2017. december 24.

Mikrofilm

A Karácsonyi ének feldolgozásai például ilyenek: filmek, amelyekre még Dickens is büszke lenne.

A „karácsonyi film” kapcsán teljes joggal asszociálunk valami halálosan unalmas, ezerszer ismételt mozgóképes termékre (Hull a pelyhes, Reszkessetek, betörők!, Télapu, és így tovább), amelyet rendre úgy harangoznak be a tévécsatornák az ünnepek előtt, mintha a Kánaánt hoznák el a nézőnek. Kivételek szerencsére mindig akadnak.

Úgy alakult, hogy a Karácsonyi ének-feldolgozások között azért szép számmal akad időtálló alkotás. Mondjuk, van is miből válogatni, lévén Charles Dickens klasszikusát (pár éve mi is egy remek részletével kívántuk boldog ünnepeket) egy csomószor feldolgozták már; a filmes adatbázisok közel kétszáz változatot tartanak számon. Készült a kisregényből tucatnyi tévéfilm, mese, sok pénzből összerakott mozifilm, volt, amikor a Muppeték mesélték el (élükön Michael Caine-nel) az örökérvényű parabolát, de előfordult, hogy Kovakövi Frédi volt a zsugori öregúr A Flinstone család verziójában. Most csupán a legjobb öt változatnak jutott hely listánkon, így következzenek hát azok a darabok, melyek láttán Charles Dickens is megnyalná a pennáját.

Charles Dickens, akit nemcsak karácsonykor érdemes olvasni

Charles Dickens, akit nemcsak karácsonykor érdemes olvasni

 

5. Karácsonyi ének (2009, rendezte: Robert Zemeckis)

Volt pár év, amikor divat volt bántani ezt a feldolgozást, mert hát Disney, nem elég hű Dickenshez, és Jim Carrey sem éppen egy Ebenezer Scrooge-hasonmás. Ezek az idők szerencsére elmúltak, és mára már mindenki rájött: Zemeckis a lehető legtöbbet kihozta a nagyon látványos, nagyon pergő animációs filmjéből, és alighanem azokkal is megismertette a zsémbes fickó történetét, akik már a Pixar-meséken nőttek fel. A félig animált Scrooge úgy repked London fölött, mintha csak egy repülőgép volna, és bár kisebb-nagyobb változtatásokat (pár üldözéses, lovaskocsis jelenet, hogy egy kis akció is legyen a moziban) eszközölt ugyan a rendező, Dickens mondataihoz hű maradt. Ijesztőnek tényleg ijesztő verzió ez – az ajtókopogtatóból úgy lesz szellem, hogy beleborzongunk – de hát a Karácsonyi ének soha nem csak víg karácsonyról és happy endről szólt.

via GIPHY

4. A Fekete Vipera karácsonyi éneke (1988, rendezte: Richard Boden)

Régóta ismert tény, hogy történelmet elsősorban a Rómából és a Fekete Viperából érdemes tanulni. Abban már nem vagyunk ilyen biztosak, hogy a Karácsonyi ének eredeti cselekményét is ebből a pompás különkiadásból fogják megismerni kicsik és nagyok, viszont itt nem is erre megy ki a játék: a mindig remek Fekete Vipera karácsonyi különkiadása ugyanis a Dickens-paródiát is csúcsra járatta; egyszerre nevette ki az éjszaka megjelenő szellemet és szegény „Viki” királynőt, miközben Ebenezer Blackadder a földkerekség legnagyobb marhájaként jelent meg, aki az összes pénzét szétosztogatja. Tán nincs még egy olyan karácsonyi film, melyben ilyen szellemes dialógusok hangzanak el (Hugh Laurie elmélkedése a világ minden sorozatrajongójának kötelező jelenet), és amin ilyen jóízűen lehet röhögni. Ez az igazi ünnepi móka, nem Kevin MacCallister betörőkergetése!

Stealing Christmas Presents - Blackadder - BBC

Blackadder's attempt to fleece the Prince Regent of his Christmas presents doesn't quite go to plan. Subscribe to Comedy Greats for more hilarious videos: http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=BBCComedyGreats

3. A Christmas Carol (1971, rendezte: Richard Williams)

Már az is elég lenne, ha csak annyit mondanánk, hogy Richard Williams rövidfilmje megkapta a méltán megérdemelt Oscar-díjat, ám ennél jóval fontosabb, hogy a temérdek tisztán animációs Karácsonyi ének-feldolgozás közül messze kiemelkedik ez a rövidke darab. A tét egyébként nem kevés: el lehet-e mesélni kicsivel több mint huszonöt percben a sztorit, amit Dickens cirka száz oldalon keresztül szövögetett? Nos, a válasz nagyon is megnyugtató: de még mennyire, hogy el lehet! Ráadásul igen megnyerő, ma már csak ritkán látott képi világgal, melyben egy pár vonal segítségével megrajzolt szellem is ijesztő tud lenni. Persze, a játékidő rövidsége miatt megannyi dolog kimaradt (Tiny Timről például alig tudunk meg valamit), és a tempó is kissé szédítő, viszont aki egyszer is meghallja Scrooge-t a csodás Alastair Sim hangján, soha az életben nem lesz képes elfelejteni.

A Christmas Carol 1971 ~ Animated ~ Alastair Sim ~ Full Length ORIGINAL POST

The excellent 1971 animated version of the Charles Dickens classic. Animated in the style of 1800s engravings by the great Richard Williams Studio. Featuring the voices of Alistair Sim Michael Redgrave and Michael Hordern reprising his 1951 performance as Marley's Ghost . Animation by Ken Harris, Abe Levitow, among others.

2. Karácsonyi ének (1999, rendezte: David Hugh Jones)

Hosszú, késhegyre menő viták témája lehet, hogy ki a filmtörténet legjobb Ebenezer Scrooge-a, és bár a végeredmény kérdéses, egyetlen dolog teljesen biztos: Patrick Stewart biztosan ott lesz a dobogón. Ugyan kit érdekel, hogy kopasz (hivatalos Karácsonyi-ének-szakértők szerint ez nincs rendben), ha olyan jól mondja a „humbugot”, mint egyetlen elődje sem, és talán ő érzékelteti a legjobban ennek az öregembernek a jellemfejlődését, amikor a film végén úgy hógolyózik és táncol, ahogy csak az igazán profik tudnak. Aprócska változtatások vannak ugyan ebben a tévéfilmben, a kisregényt oda-vissza ismerők húzhatják néha a szájukat (Jacob Marley temetésével az indokoltnál hosszabban foglalkoznak), ám aki nem ilyesmikkel foglalkozik, rögtön észreveszi, hogy az egyik legjobb Karácsonyi ének-feldolgozással van dolga.

A Christmas Carol - Trailer

Traditional Christmas film.

1. Karácsonyi ének (1984, rendezte: Clive Donner)

Ember nem volt, aki annyira komolyan vette Scrooge figuráját, mint George C. Scott ebben az 1984-es feldolgozásban. Ő az, aki nem egyszerűen világfájdalomtól szenvedő öregúrként jelenik meg, hanem profitot kergető, cinikus főnökként, aki szemét mosollyal veti oda Bob Cratchitnek, hogy jó lesz vigyázni ezzel a karácsonyozással, mert könnyen egy kirúgás lehet az ajándék. Egyébként nincs különösebb truváj a filmben, csak épp minden a helyén van: a téli London pontosan úgy néz ki, ahogy ki kell néznie (még ha az alkotók csaltak is egy kicsit, lévén Shrewsburyben forgattak), a dialógusok rendben vannak, a szöveghűség-fetisiszták pedig módfelett boldogok lehetnek, mivel a nyitó képsorok közben még Dickens bevezetőjét is felolvassák.

A Christmas Carol (1984) Trailer

Trailer for the 1984 TV movie version of A Christmas Carol, based on the book by Charles Dickens. Directed by Clive Donner and starring George C. Scott. http://thedukemitchell.uk/ for more weird videos plus strange film nights in London. Plus check us out on: https://www.facebook.com/thedukemitchell/ https://twitter.com/TheDukeMitchell https://www.instagram.com/thedukemitchell https://www.facebook.com/nightofthetrailers/ https://twitter.com/NightOfTrailers

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Figyelmébe ajánljuk