Ennyivel keres többet egy színész a sztrájk után Amerikában

  • narancs.hu
  • 2023. november 19.

Mikrofilm

A Színészek Céhének sikerült egy évi 40 milliós bónuszt kialkudni a stúdiókkal – de mennyivel nő egy átlagos színész keresete?

Amint arról mi is hírt adtunk, november 9-én végetért a hollywoodi színészek sztrájkja, akik többek között a mesterséges intelligencia korlátozását, a minimálbérek emelését, valamint a streamingek után járó bónuszt követelve szüntették be a munkát csaknem négy hónapig. Ennek részleteit ebben a cikkünkben mutattuk be.

A színészeket képviselő céh, a SAG-AFTRA története legnagyobb sikereként értékelte az egyezményt, melynek keretében egy közel egymilliárd dollárosnál nagyobb szerződést kötöttek a nagy stúdiókat és streamingeket is képviselő AMPTP producerszövetséggel. Ennek a része egy 120 millió dolláros streamingbónusz – vagy ahogy a stúdiók emlegetik, „Robin Hood-alap” –, ami három éven keresztül évi 40 millió dolláros bónuszt jelent a színészeknek. Mindez önmagában ugyan hatalmas összeg (13,8 milliárd forintnak felel meg), ám hollywoodi mércével egyáltalán nem számít kiugrónak: napjaink legjobban fizetett színésze, Dwayne ’The Rock’ Johnson egyetlen karácsonyi filmjéért ettől többet tesz zsebre, de a Warner Bros. Discovery vezetője, a kedélyeket folytatás-cunamival borzoló David Zaslav is körülbelül ennyit keresett tavaly. Arról nem is beszélve, hogy ez körülbelül egy közepes költségvetésű mozi büdzséje: ennyiből készült A Fabelman család, vagy épp a Tőrbe ejtve.

Az Indiewire most a SAG-AFTRA egyik vezetőjével beszélgetve bemutatta, mindez a 40 milliós bónusz mit jelent egy átlagos színész számára. Hogy nem túl sokat, az már a puszta számokból is látszik: a céhnek 160 ezer tagja van, tehát ha minden egyes színész egyenlő arányban részesedne az összegből, az fejenként 250 dollárt (86 ezer forintot) jelentene, melynek körülbelül a felét el is viszi az adó. De persze az, hogy pontosan kik és mennyit kaphatnak a most kialkudott összeggel, ettől azért bonyolultabb.

A bónusz először is csak azoknak jár, akik kifejezetten streamingre készülő projektben dolgoztak. Hiába fog tehát hamarosan az Apple TV+-on kikötni Scorsese Megfojtott virágok című új filmje, mivel a világ valamennyi táján bemutatták a mozikban, az ebben szereplők nem jogosultak a plusz összegre.

Annak, hogy a színészek épp a streamingeket pécézték ki maguknak, természetesen oka van: ha valakinek a sorozata a hagyományos csatornákon ér el sikereket, az az adott csatornának magasabb reklámbevételt, azaz több pénzt hoz a konyhára. Ebből pedig lejattolnak azoknak, akik részt vettek a sikerműsor elkészítésében. Streamingen viszont nincsen hagyományos értelemben vett nézettség vagy reklámok, így hiába játszott valaki a Wednesday-ben, vagy a Stranger Thingsben, nem kapott több pénzt, mintha egy senki által nem nézett sorozatban játszott volna – legalábbis eddig. Az új rendszer szerint ha egy streaminges sorozat a bemutatása utáni 90 napban a tengerentúli előfizetők több mint 20 százalékát éri el, az sikeresnek számít, így az abban dolgozó színészek a bónusz 100 százalékára jogosultak – így jön majd össze a céh tervei szerint a 40 milliós évi összeg.

Ennek a bónusznak a 75 százaléka azoknak a főszereplőknek megy, akik egyébként is fix jogdíjat kapnak a streamingtől; 25 százaléka pedig egy alapba vándorol, amiből egyrészt a többi színész részesül, másrészt ennek az összegnek egy részét juttatási programokra fordítják.

Sokösszetevős egyenlet tehát, ki mennyit kap a véres verejtékkel kiizzadt bónuszból: függ attól, hány előfizetője van az adott streamingnek, hány részes a sorozat, amiben játszik, vendégszerepel-e benne, vagy rendszeres szereplő. Az Indiewire példájában egy, a Netflixen, a Hulun vagy a Disney+-on (utóbbi kettő Magyarországon gyakorlatilag ugyanazt jelenti) futó félórás sorozat heti vendégszínésze a korábbi, 2020-as szerződés szerint még 2850 dolláros (992 ezer forint) pluszban részesülhetett, az új szerződés szerint viszont mindez már 3462 dollárra (1,2 millió forint) kúszott fel. Ha a sorozat kiemelkedő nézettséget ér el, az összes máris 6059 dollárra (2,1 millió forint) ugrik. Egyórás sorozatepizód szerint a számok még ettől is magasabbak. Mindez persze csak a tényleg szupersikeres műsorokra – például a már emlegetett Wednesday-re és Stranger Thingsre – vonatkozik. Akinek a sorozata nem üti meg a jackpotot, az csak a körülbelül évi 10 milliós alapból kap valamennyi részesedést. Hogy mennyit, az attól függ, hányan jogosultak végül ugyanerre a juttatásra: ha csak ötezren, az fejenként évi 2000 dollárt is jelenthet, ha húszezren, az csak 500-at.

Mint a céh képviselője kiemelte: az a pár ezer dollár azoknak jelenthet sokat, akiknek keresete évi 23-24 ezer dollár körül alakul, nekik ugyanis valóban minden dollár számít, hogy jogosultak legyenek az egészségbiztosításra is. Ezért vállalták a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők is a sztrájkot és azt, hogy ezzel hónapokig munka és fizetés nélkül maradnak – míg Dwayne Johnson és társai vidáman kiböjtölték ezt az időszakot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk