Még több folytatás, még több franchise-film – adta ki az ukázt a stúdiófőnök

  • narancs.hu
  • 2022. november 11.

Mikrofilm

„13 éve nem volt Superman-filmünk, 15 éve nem csináltunk Harry Potter-mozit” – jelentette ki David Zaslav, a Warner Bros. Discovery új vezetője, de sehogy sem jön ki a matekja.

A Warner Bros. stúdió idén olvadt össze a Discoveryvel, az így létrejött Warner Bros. Discovery (WBD) pedig máris egy sor változtatást jelentett be. Ezek egy része, mint az HBO Max elkaszálása, A besúgó eltüntetése, vagy a már dobozban lévő Batgirl-film ejtése a költségoptimalizálást célozta. Míg az, hogy példátlan módon egy aktív rendezőt tettek meg a DC képregény-adaptációkért felelős részlegének vezetőjévé, inkább azt a célt szolgálja, hogyan lehet rövid távon a lehető legnagyobb nyereséget elérni és új lökést adni a stúdiónak. Az erről szóló cikkünk itt olvasható.

David Zaslav, a WBD vezetője most a cég Q3-as eredménybeszámolójának apropóján fejtette ki, hogyan képzeli el a stúdió jövőjét. Mint elmondta, több mint nyitott arra, hogy további Harry Potter-filmek készüljenek – már ha tudnak együtt csinálni valami J.K. Rowlinggal, az eredeti könyvek szerzőjével. „A franchise-okra kell fókuszálnunk. 13 éve nem volt Superman-filmünk, 15 éve nem csináltunk Harry Potter-mozit” – jelentette ki. Sehogy sem akar azonban kijönni Zaslav matekja: a legutóbbi Harry Potter-film a Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész volt 2011-ben, azaz tizenegy éve, míg a legutóbbi Potter-világban játszódó mozit, a Legendás állatok: Dumbledore titkait idén mutatták be. Superman legutóbbi szóló kalandja, Az acélember pedig 2013-ban, azaz kilenc éve jött ki, de a karakter az egyik, jelenleg is futó DC-szuperhősmoziban is felbukkant egy cameoszerep erejéig.

Ami Supermant illeti, az aktuálisan őt játszó Henry Cavill épp a napokban mondta el, hogy bármikor azonnal ismét magára öltené a kék-piros jelmezt. A Potter-univerzum sorsa már sokkal nagyobb talány: Rowling az elmúlt években főleg ellentmondásos tweetjeivel került be a hírekbe, melyeket sokan transzfóbnak bélyegeztek. Az írónőtől rengeteg rajongó elpártolt és a sorozat több színésze is kihátrált mögüle. Ezzel szinte egy időben a Legendás állatok című Potter-spinoff-sorozat is földbe állt a kasszáknál: a tervezett öt részből eddig három készült el, a maradék kettő sorsáról pedig még nem született döntés. Persze a Rowling varázsvilágával így is rengeteg dolgot kezdhet a stúdió: újrakezdhetik, azaz rebootolhatják a teljes sorozatot (lásd a Pókember, az Öngyilkos osztag, vagy épp a Batman példáját); adaptálhatják a Harry Potter és az elátkozott gyermek című, Tony-díjas színdarabot. Vagy ott van a Legendás állatokhoz hasonló formában, áltankönyvként megjelent A kviddics évszázadai című könyv is. Egy azonban Zaslav kijelentésével biztossá vált: Rowling nem vált a cancel culture áldozatává, a stúdió ugyanis nagyon is nyitott a vele való további munkára.

A stúdiófőnök a Harry Potter és a Superman mellett kiemelt még pár sorozatot, amelyek a WBD tulajdonában állnak, és vélhetően további terveik vannak velük:

ilyen a Szex és New York, a Trónok harca és előzménysorozata, a Sárkányok háza,  az olyan szuperhősök, mint Batman és Aquaman, valamint A Gyűrűk Ura-univerzum.

Zaslav szerint azokra a tartalmakra kell koncentrálni, amelyeket az Egyesült Államokban, Európában, Latin-Amerikában és Ázsiában is ugyanúgy ismernek és szeretnek a nézők. Az ún. tentpole-filmekkel, azaz a nagy blockbusterekkel ugyanis kétszer-háromszor annyi pénzt lehet keresni, mivel ezekre Amerikán kívül is nagy a kereslet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk