Ez minden idők legelátkozottabb filmje, és megint óriási a botrány körülötte

  • Gera Márton
  • 2018. június 17.

Mikrofilm

Olyan, mintha valakik azt akarnák, hogy senki ne láthassa a napjainkba helyezett Don Quijotét.

Bár elég sok olyan filmtervet ismerni, amiből soha az életben nem lett film, valószínűleg a The Man Who Killed Don Quixote a legismertebb mind közül. Terry Gilliam alkotása ugyan nemrég kilépett a soha el nem készülő filmek kategóriájából, amikor tavaly tavasszal befejezték a forgatását, csakhogy most ismét úgy tűnik, gondok vannak, és a film mégsem kerül majd a mozikba.

De nézzük, honnan is indult az egész történet:

  • Gilliam még a nyolcvanas végén kezdett el azon gondolkodni, hogy filmre viszi Cervantes híres művét, csakhogy amikor elkezdte olvasni a Don Quijotét, rájött, hogy a művet mégsem lehet vászonra adaptálni.
  • Tíz évvel később azonban mégis nekiálltak a munkának, bár ekkor még csak a költségvetés összekalapozása vette kezdetét, a forgatáshoz ugyanis cirka 32 millió dollárra volt szükség.
  • A pénz összejött, a forgatás pedig el is kezdődött a 2000-es évek elején, csakhogy a spanyol helyszínt egy árvíz tönkretette, így lehetetlen volt folytatni a forgatást. Főleg úgy, hogy a hangfelvétel is nehézkesen ment, mert a helyszín közelében volt a NATO egyik katonai bázisa, ahová folyamatosan gépek szálltak le, és a repülők hangja elnyomott minden egyebet.
  • A forgatás közben a Don Quijote szerepére kiválasztott, tavaly elhunyt Jean Rochefort megbetegedett, előjött a sérve, ami miatt nem lehetett folytatni a forgatást.
  • A forgatás ugyan leállt, de a film kálváriájáról készült legalább egy doksi, amit be is mutattak.
  • Gilliam később többször is megpróbálkozott összehozni a filmet, mindenféle új színészekkel. Volt, amikor Gérard Depardieu, Robert Duvall vagy éppen Ewan McGregor merült fel a filmben menetelő lovag szerepére. Sőt, egy időben John Hurt neve is ott volt Gilliam asztalán, csakhogy a brit színész 2017 elején szintén elhunyt.
  • Aztán tavaly tavasszal mégis elkezdődtek a forgatások, most viszont már az új Star Wars-filmekből ismerős Adam Driverrel és Jonathan Pryce-szal. A film nyár elejére el is készült, de ekkor újabb kihívás elé néztek a készítők: következett a bemutatás. Gilliam ugyan megegyezett Paulo Branco producerrel, hogy a forgalmazási jogok őt illetik meg, de a producer a szerződésben megjelölt összeget nem fizette meg, így a rendező semmisnek tekintette a kontraktust.
  • Az is felmerült, hogy az Amazon fogja bemutatni a filmet, ám a stúdió–streaming szolgáltató visszalépett, közben pedig Terry Gilliam stroke-ot kapott, amiből szerencsére felépült.
  • Nemrég azonban ismét felbukkant Paulo Branco, aki szerint a forgalmazási jogok továbbra is az ő kezében vannak, így a filmet senki nem vetítheti le az engedélye nélkül. A bíróság első fokon Gilliamnek adott igazat, és kimondta, hogy a jogok nem a producert illetik meg. Éppen ezért a filmet levetítették a májusi cannes-i filmfesztiválon, ahol a kritikusok nem voltak egyöntetűen elragadtatva tőle, de azt szinte mindenki megjegyezte, hogy kész csoda, hogy a filmet vásznon lehet látni.
  • Most viszont megint ott tartunk, hogy a film bemutatása kérdésessé vált: két napja ugyanis a párizsi bíróság egy újabb ítéletben már nem Gilliamnek adott igazat, így a rendező elvesztette a film jogait. Nehéz ezek után elképzelni, hogyan valósulhat meg a forgalmazás, amikor Branco producer jelezte, utólag mindenkitől pénzt vasal be, amiért az engedélye nélkül vetítették le a mozit – itt leginkább a francia fesztivál illetékeseire gondolhatott. Nem jó hír ez a rendezőnek sem, aki a cannes-i vetítés után azt nyilatkozta, most már csak az érdekli, hogy minél több helyen bemutassák a filmjét, és hogy anyagilag is sikeres legyen.

Hogy mikor érkezhet a magyar mozikba, vagy egyáltalán valamelyik ország valamelyik mozijába a film, egyelőre csak találgatni lehet. Ha mást nem is, a The Man Who Killed Don Quixote előzetesét mindenki megnézheti:

THE MAN WHO KILLED DON QUIXOTE Official Trailer (2018) Adam Driver, Terry Gilliam Movie HD

THE MAN WHO KILLED DON QUIXOTE Official Trailer (2018) Adam Driver, Terry Gilliam Movie HD © 2018 - Océan Films Comedy, Kids, Family and Animated Film, Blockbuster, Action Cinema, Blockbuster, Scifi Movie or Fantasy film, Drama... We keep you in the know!

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!


Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?