Ezek minden idők legjobb rablós akciójelenetei

Mikrofilm

Bankrablások, lövöldözések és átverések – a filmrajongók ezeket a jeleneteket szerették a legjobban.

December 3-án érkezik A nagy pénzrablás fináléja, amely az elmúlt évek egyik legsikeresebb sorozatává vált – a Netflix világszenzációjáról és arról, hogyan tudta néhány Dalí-maszkos spanyol betörő meghódítani a világot, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A sorozat tiszteletére a Top10casinos nevű, online szerencsejátékokkal foglalkozó oldal összegyűjtötte minden idők legjobb heist-jeleneteit. A heist az akciófilmek egyik alzsánere, ami alatt a bankrablós-átverős filmeket értjük. Rendszerint bizonytalan végkimenetellel és több, meglepő fordulattal operálnak. Maga A nagy pénzrablás már angol címében (Money Heist) "megemlékezik" a zsánerről – sorozatként azonban nem szerepelhet a listán, hiszen az csak a filmek legizgalmasabb jeleneteit vette számításba.

A Top 10 alapvetően nézői értékelés alapján rangsorolta a jeleneteket: számításba vették a Youtube-megtekintéseket, a like-dislike-arányt (ami mára már eltűnt a Youtube-videók alól), az IMDb-pontszámot, és hogy a legnagyobb filmes adatbázison található kritikák hogyan értékelték az adott akciót. Az összesen 43 jelenetet tartalmazó teljes lista az egyes faktorokkal és pontszámokkal ide kattintva érhető el.

Íme a legjobb 15 heist-jelenet a filmek címével és a jelenet leírásával:

1. Eredet - a széf kinyitása

Christopher Nolan rövid idő alatt kultikussá vált filmjének egyik leghíresebb epizódjában a Leonard DiCaprio alakította Cobb és társai a célszemély, Robert Fischer elméjébe törnek be. Hans Zimmer zenéje alatt nemcsak az érzelmi csúcspont következik be ekkor, de a korábban elindított szálak is itt kulminálódnak.

2. Blöff - kocsmai rablás

Guy Ritchie klasszikusa nem annyira pörgő akciója, mint Vinnie Jones karakterének monológja miatt végzett ilyen előkelő helyen.

3. A nagy balhé - lövöldözés a társalgóban

Minden idők talán legjobb és legismertebb átverős filmjének tetőpontján sem minden az, aminek látszik.

4. Nyomd, bébi, nyomd - kezdő bankrabló jelenet

Edgar Wright 2018-as filmjét három Oscarra is jelölték (vágás, hangkeverés és hangvágás) – a kezdő jelenet pedig arra is magyarázatot ad, miért: olyan, mint egy zseniálisan megkoreografált tánc.

5. Ocean’s 8 – Az évszázad átverése - szélhámos jelenet

Az Ocean’s sorozat negyedik felvonásának kezdetén azt láthatjuk, hogy a Sandra Bullock alakította szélhámos, Debbie Ocean hogyan tesz szert néhány egyszerű trükkel drága ruhára, parfümökre, vagy épp egy luxuslakosztályra.

6. A sötét lovag – Joker bankrablása

Nolan Batman-trilógiájának második része hamar olyan elképesztő magasságokba emelkedett, ahol képregényadaptáció korábban még nem járt – mindez pedig nagyban Heath Ledger Jokerjének köszönhető.

7. A belső ember - bankrablás

Spike Lee akkor is stílusos, ha épp nem a fekete közösséget veszi górcső alá.

8. Közönséges bűnözők - a rendőrök kirablása

A filmet rendező Bryan Singert és az alakításáért Oscar-díjjal jutalmazott Kevin Spaceyt is elsodorták a szexuális visszaéléseik miatti botrányok, mindez azonban semmit nem von le a film értékéből.

9. Holtpont - bankrablás

Patrick Swayze és társai ex-elnökök maszkjaiban rabolják ki a bankot. Kathryn Bigelow mesteri akciófilmjéből nehéz egy jelenetet kiemelni, a listába épp ez került be.

10. Drágán add az életed! - lövöldözés a plázában

Ünnepek közeledtével ideje ismét kinyitni a vitát: karácsonyi film-e a Die Hard?

11. Az erőszak utcái - gyémántrablás

Így indult Michael Mann karrierje…

12. Szemtől szembe - bankrablás

… és itt ért fel a csúcsra.

13. Tolvajok városa - bankrablás

Kevesen képesek olyan kiválóan megidézni a 90-es évek akcióklasszikusait, mint Ben Affleck. Ez mindössze a második filmje volt rendezőként, ráadásul az előző (Hideg nyomon) és az ezt követő (Az Argo-akció) mozijával is hozta ezt a színvonalat.

14. Szemfényvesztők - Tressler kirablása

Michael Caine általában a másik oldalon szokott állni, de most épp az ő karakterét rövidíti meg a szemfényvesztő tolvajok válogatott csapata.

15. Ocean’s 11 – Tripla vagy semmi - kaszinórablás

Ilyen, amikor a remake jobb mint az eredeti: Steven Soderbergh az 1960-as A dicső tizenegy című bűnügyi vígjáték adaptációja nemcsak újra hangszerelte, de ismét menővé tette a csavaros-szélhámos mozit.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?