Fahidi Éva: "Érződött a boldog önkéntesség"

Mikrofilm

Film készült a 90 éves holokauszt-túlélő és a fiatal kortárs táncos duettjének próbáiról. Interjú.

A locarnói és a szarajevói filmfesztiválon is díjat nyert A létezés eufóriája – Szabó Réka dokumentumfilmje a Tünet Együttes Sóvirág című előadásának próbafolyamatát, a két szereplő – Fahidi Éva 90 éves holokauszt-túlélő és Cuhorka Emese kortárs táncos – duettjének alakulását követi nyomon a premierig. Fahidi Évával és a rendezővel, Szabó Rékával beszélgettünk - az interjú a csütörtökön megjelent Magyar Narancsban olvasható. Ízelítő:

Magyar Narancs: A filmben elmondja, 18 éves és 7 hónapos volt, amikor a magyar hatóságok bevagonírozták és Auschwitzba deportálták. Mennyire látta olajozottnak a deportálást végző hatóságok működését?

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Fahidi Éva: Mindenképpen érződött belőle a boldog önkéntesség. Az emberekből is, amikor keresztülhurcoltak a városon. Amikor a gettóból el kellett menni a téglagyárba. Gondolom, szándékosan úgy csinálták, hogy behajtottak minket a város közepére. Debrecenben a város közepe a Piac utca, végighajtottak minket rajta. Debrecen népe általában nagy megelégedettséggel az arcán nézte végig a menetünket.

(...)

MN: 89 éves volt, amikor elkezdték próbálni a Sóvirágot. Azóta négy és fél év telt el. Ugyanúgy bírja a fellépéssel járó fizikai igénybevételt?

Fahidi Éva: De mennyire!

Szabó Réka: Az álló spárgát azért mostanában ki szoktad hagyni.

Fahidi Éva: Ez igaz.

Szabó Réka: Ez abból áll, hogy az ember egy lábon áll, lehajol, és a másik lábát felemeli spárgába. Ezt Éva az utóbbi fél évben kihagyta. Picit szorongva készülünk a szeptemberi előadásokra, a nyári kihagyás mindig problémás. De Éva és Emese Szarajevóban, a hotelszobában is tréningeztek.

A teljes interjú a friss Magyar Narancsban olvasható, mely már kapható az újságárusoknál vagy előfizethet rá itt.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk