Fekete embert gyilkolt volna az Elrabolva sztárja

  • Szabó Ádám
  • 2019. február 5.

Mikrofilm

Liam Neeson bevallotta, hogy egyszer vele is megtörtént az, ami filmjeiben rendszeresen előfordul.

Manapság leginkább hidegvérű, bosszúálló figuráiról ismerhetjük Liam Neesont: az olyan filmek, mint az Elrabolva vagy a Fehér pokol igazi akciósztárrá avatták a karrierjét drámákkal megalapozó színészt.

A vásznon alakított figuráival ellentétben Neeson kifejezetten visszafogott alkatnak számít, épp ezért lepődött meg az egész világ azon, amit legutóbbi interjújában mondott. Legújabb filmje, a Dermesztő hajsza című bosszú-thriller sajtókörútján idézett fel egy történetet az Independentnek arról, miből merít ihletet ezekhez a mozikhoz.

A Dermesztő hajsza a norvég Az eltűnés sorrendjében amerikai remake-je, és egy hókotró munkásról szól, aki bosszút áll a fiát meggyilkoló drogdílereken. Mint Neeson elmondta, tudja, hogy érez a hős, és megérti motivációját is. „Isten őrizz, hogy bármelyik családtagod megsérüljön valamilyen bűncselekményben” – kezdett bele, majd elmesélt egy történetet.

false

 

Eszerint a színész épp egy tengerentúli forgatásról érkezett haza, amikor megtudta, hogy egy ismerősét megerőszakolták – nem árulta el, hogy egy barátjáról vagy családtagjáról volt szó. Megkérdezte, ki volt az, illetve milyen volt a bőrszíne. Mikor kiderült, hogy fekete volt az elkövető, elkezdett egy bottal fel-alá járni a környéken abban reménykedve, hogy valaki beléköt. „Szégyellem, de legalább egy hétig csináltam ezt, abban reménykedve, hogy valamilyen fekete szemétláda kijön egy kocsmából és nekem áll. Hogy aztán… megölhessem” – vallotta be a színész.

Ma már szégyelli magát emiatt, és vallomásakor pontosan tisztában volt azzal, milyen botrányt okozhat magának – és pontosan ez történt. Rasszista Liam Neeson-mémek árasztották el a Twittert, a Guardian újságírója véleménycikkben ítélte el a színészt.

Neeson magyarázatként még elmondta, hogy „a bajok” (The Troubles), vagyis az észak-írországi polgárháború és a Véres Vasárnap idején nőtt fel, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy egy rövid ideig úgy gondolta, az erőszak és a bosszú megengedhető cselekedetek. A színész egyébként is szokatlanul őszintének számít az A-listás sztárokhoz képest: tavaly például egy ír tévéműsorban boszorkányüldözésnek titulálta a MeeToo mozgalmat.

2017-ben pedig azt nyilatkozta, felhagy az akciófilmekkel, hiszen már több mint 65 éves. A Dermesztő hajszát akkor már leforgatta, a Honest Thief munkálataiba viszont csak ezután fogott bele. A film a nagy bejelentés ellenére ismét csak egy akciófilm, amiben Neeson egy bankrablót alakít majd, aki szerelme miatt jó útra térne, ám előtte tisztáznia kell nevét és meg kell küzdenie a korrupt zsarukkal.

Figyelmébe ajánljuk