Felnövéstörténet, medvecukor pizza – itt a legújabb Paul Thomas Anderson-film előzetese

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 28.

Mikrofilm

A Licorice Pizza című filmben bemutatkozik a rendező kedvenc színészének számító, 2014-ben elhunyt Philip Seymour Hoffmannak a fia is.

Az elmúlt több mint 20 évben nem nagyon hibázott, épp ezért érthető, ha hatalmas várakozás előzi meg Paul Thomas Anderson legújabb filmjét. A Magnólia, a Boogie Nights vagy a Vérző olaj nyolcszoros Oscar-jelölt rendezője jellemzően szereti megtartani a misztériumot filmjei körül.

Legújabb filmjének most kikerült előzetese azonban rendhagyó módon elég beszédes lett.

A Licorice Pizza nosztalgikus hangvételű, coming-of-age sztoriba csavart love sztori. A rendezőt ismerve azonban biztosak lehetünk benne, hogy a film tartogat még számunkra meglepetéseket. A sztori egy Gary Valentine nevű középiskolásról szól, aki gyerekszínészként is igyekszik érvényesülni, miközben beleszeret egy Alana nevű kortársába. Előbbit Anderson egyik kedvenc színészének, a 2014-ben elhunyt Philip Seymour Hoffmannak a fia, Cooper Hoffman alakítja, akinek ez lesz a színészi bemutatkozása. Szintén most debütál a szerelem tárgyát alakító Alana Haim, aki nem más, mint a HAIM együttes gitáros-énekese; az egyik legmenőbb női rockbanda több klipjét is maga Anderson rendezte.

Az újoncok mellett egy rakás jól ismert, remek színészt is láthatunk majd: rémes frizurájával Bradley Cooper alakítja majd a valóban létező, Jon Peters nevű producert, de feltűnik még az előzetes alapján ugyancsak őrült szerepet kapott Sean Penn, Christopher Walken, Ben Stiller, John C. Reilly és Benny Safdie is.

És hogy mit jelent a címbeli Licorice Pizza, azaz Medvecukor Pizza? Az elnevezés egy 1969-ben alapított, kultikus dél-kaliforniai lemezboltot jelöl, amely 1985-ös eladásáig 34 üzletből álló lánccá fejlődött. Logójukon egy 30-as évekbeli női szakács látható, amint büszkén kezében tart egy frissen kisült bakelitalbumot. A kép a közelmúltban pólókon virítva éledt újjá. A lemezbolt a nevét a Bud & Travis nevű folkduó Bud & Travis… In Concert című élő albumából kölcsönözte. Ezen hallható, amint a duó tagjai azon viccelődnek, az albumuk annyira sikertelen, hogy a másik oldalára szezámmagokat szórtak, és akár egy turmixgépen is lejátszható. Mielőtt pedig nekikezdenek a La Bamba című sláger saját verziójába, megemlítik, hogy lemezüket a takarmányboltokban „medvecukor pizza”, más néven „édesgyökér pizza” néven találhatják meg.

A Licorice Pizza bemutatója november 26-án lesz a tengerentúlon.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.