A Dívákkal kezdődik, az emberi jogokkal és a környezettel folytatódik az idei Verzió

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 30.

Mikrofilm

Mindezt ráadásul a mozikban és online is! Közel 60 filmmel érkezik a 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál.

November 9-21. között immár 18. alkalommal rendezik meg az egyik legizgalmasabb filmes seregszemlét, a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. A legaktuálisabb nemzetközi és hazai emberi jogi témákat bemutató dokuk nagy része először lesz látható itthon. Ráadásul a filmek a budapesti mozik mellett öt vidéki városban (a Szabad Terekkel közösen szervezve Debrecenben, Szombathelyen, Pécsett, Szegeden és Kecskeméten) és online is nézhetőek majd. „Az idei év Verziójának A valóság rétegei jelmondatot választottuk. Hiszünk abban, hogy a dokumentumfilmek által hozott különböző látásmódok és tapasztalások segítenek minket abban, hogy minél többet fel tudjunk fedezni a körülöttünk lévő világból. A mindennapokban nagyon sok hírt fogyasztunk, mégis a legtöbbször felszínesen érnek minket ezek a hatások. A fesztivál idei filmjei segítenek elmerülni egy-egy témában, és emberi történetek által megismerni komplex folyamatokat” – mondta Sarkisova Oxana, a fesztivál igazgatója.

A nyitófilm az SZFE dokumentumfilm-rendező szakán frissen végzett Kőrösi Máté debütálása, a Dívák lesz. Ez három huszonéves lányt, Szanit, Tinát és Emesét mutat be, akik kortáraik többségéhez hasonlóan órákig képesek sminkről és ruhákról beszélni, a „Mi legyen a profilképem?” kérdés pedig ars poeticájuk egyik legfontosabb része. A csillogó felszín alól viszont szép lassan előbújnak a mindennapok gondjai és a fiatal felnőtteket feszélyező, jövőt illető kérdések – miközben a film azt is boncolgatni igyekszik, hogyan találják meg saját magukat annak a generációnak a képviselői, amelyik gyakorlatilag egész életét a közösségi médián, mások előtt és másnak szólva éli. Remekül illik ebbe az életvitelbe a lányokat mindenhova elkísérő rendező és kamerája. Dokumentumfilmes szempontból kimondottan izgalmas, hogy a helyzetre folyamatosan reflektáló alanyok hol és mikor nyílnak meg valójában, meddig képesek vagy akarják fenntartani a külvilágnak szánt álarcukat. Kőrösi Máté diplomafilmjének egész estés dokumentumfilmmé fejlesztését a Makabor Studió és az HBO Europe koprodukciójában készítette el. A Dívák a Szarajevói Filmfesztiválon debütált 2021. augusztus 16-án. A magyarországi premiert a Verzió keretein belül a Trafóban tartják november 9-én.

 
Részlet a Dívák című filmből
Forrás: HBO 

A filmfesztivál idén is elhoz egy csomó nemzetközi és magyar, diák- és elsőfilmes dokut. Az Antropocén szekció a környezettel és a klímaváltozásal, a Parrhesia: Az igazág ideje pedig az újságírással, a szabad sajtóval, a hatalommal és az autoriter rezsimek elleni küzdelemmel foglalkozik majd. A Képkereső szekció filmjei a képek és kamerák erejét mutatják be. A Verzió részletes programja október közepétől érhető el.

A Blinken OSA Archívum által alapított VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő dokumentumfilm fesztiválja, amit 2004 óta szerveznek minden év novemberében. További információk ezen a linken olvashatóak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk