A Dívákkal kezdődik, az emberi jogokkal és a környezettel folytatódik az idei Verzió

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 30.

Mikrofilm

Mindezt ráadásul a mozikban és online is! Közel 60 filmmel érkezik a 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál.

November 9-21. között immár 18. alkalommal rendezik meg az egyik legizgalmasabb filmes seregszemlét, a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. A legaktuálisabb nemzetközi és hazai emberi jogi témákat bemutató dokuk nagy része először lesz látható itthon. Ráadásul a filmek a budapesti mozik mellett öt vidéki városban (a Szabad Terekkel közösen szervezve Debrecenben, Szombathelyen, Pécsett, Szegeden és Kecskeméten) és online is nézhetőek majd. „Az idei év Verziójának A valóság rétegei jelmondatot választottuk. Hiszünk abban, hogy a dokumentumfilmek által hozott különböző látásmódok és tapasztalások segítenek minket abban, hogy minél többet fel tudjunk fedezni a körülöttünk lévő világból. A mindennapokban nagyon sok hírt fogyasztunk, mégis a legtöbbször felszínesen érnek minket ezek a hatások. A fesztivál idei filmjei segítenek elmerülni egy-egy témában, és emberi történetek által megismerni komplex folyamatokat” – mondta Sarkisova Oxana, a fesztivál igazgatója.

A nyitófilm az SZFE dokumentumfilm-rendező szakán frissen végzett Kőrösi Máté debütálása, a Dívák lesz. Ez három huszonéves lányt, Szanit, Tinát és Emesét mutat be, akik kortáraik többségéhez hasonlóan órákig képesek sminkről és ruhákról beszélni, a „Mi legyen a profilképem?” kérdés pedig ars poeticájuk egyik legfontosabb része. A csillogó felszín alól viszont szép lassan előbújnak a mindennapok gondjai és a fiatal felnőtteket feszélyező, jövőt illető kérdések – miközben a film azt is boncolgatni igyekszik, hogyan találják meg saját magukat annak a generációnak a képviselői, amelyik gyakorlatilag egész életét a közösségi médián, mások előtt és másnak szólva éli. Remekül illik ebbe az életvitelbe a lányokat mindenhova elkísérő rendező és kamerája. Dokumentumfilmes szempontból kimondottan izgalmas, hogy a helyzetre folyamatosan reflektáló alanyok hol és mikor nyílnak meg valójában, meddig képesek vagy akarják fenntartani a külvilágnak szánt álarcukat. Kőrösi Máté diplomafilmjének egész estés dokumentumfilmmé fejlesztését a Makabor Studió és az HBO Europe koprodukciójában készítette el. A Dívák a Szarajevói Filmfesztiválon debütált 2021. augusztus 16-án. A magyarországi premiert a Verzió keretein belül a Trafóban tartják november 9-én.

 
Részlet a Dívák című filmből
Forrás: HBO 

A filmfesztivál idén is elhoz egy csomó nemzetközi és magyar, diák- és elsőfilmes dokut. Az Antropocén szekció a környezettel és a klímaváltozásal, a Parrhesia: Az igazág ideje pedig az újságírással, a szabad sajtóval, a hatalommal és az autoriter rezsimek elleni küzdelemmel foglalkozik majd. A Képkereső szekció filmjei a képek és kamerák erejét mutatják be. A Verzió részletes programja október közepétől érhető el.

A Blinken OSA Archívum által alapított VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő dokumentumfilm fesztiválja, amit 2004 óta szerveznek minden év novemberében. További információk ezen a linken olvashatóak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.