Folytatódhat a Social Network – A közösségi háló

  • narancs.hu
  • 2024. április 29.

Mikrofilm

Természetesen erről is Donald Trump tehet.

10 éves a film, amire 100 év múlva is emlékezni fogunk – írtuk négy éve a Social Network – A közösségi háló bemutatójának jubileumakor. A közösségi oldal ma már egészen más képet mutat, mint születésekor, de David Fincher zseniális filmjében már benne van az a rákfene, ami évtizedekkel később a trollfarmokkal, álhírgyárakkal, félelemkeltéssel és fake news-zal mára kivirágzott: az elszigetelődés, a buborékképzés, a személyiségi jogokkal és adatokkal való visszaélés – írtuk elemzésünkben.

A film forgatókönyvét jegyző Aaron Sorkin mégis úgy érzi, ideje újabb mozit szentelni a Facebooknak. A The Town podcastnek nyilatkozva elmondta, 2021. január 6-án, a Capitolium ostromakor fogalmazódott meg benne a gondolat (a Trump-puccsot egyéves évfordulójakor ebben a cikkünkben mutattuk be).

„A Facebookot hibáztatom január 6-ért”

– magyarázta az Oscar-díjas forgatókönyvíró, részleteket azonban nem árult el a filmtervről, csak annyit, hogy egyelőre egyetlen stúdióval sem egyezett még meg. Mint elmondta, a Facebook úgy csavargatja algoritmusát, hogy az a lehető legmegosztóbb tartalmakat promotálja, hiszen ebből születnek a lájkok és hozzászólások, azaz a minél nagyobb engagement. „Ebből születik az örökös scrollozás, azaz görgetés, ahogy a Facebooknál nevezik. A cégnél állandó feszültségnek kellene lennie a növekedés és az integritás között. De nincs. Csak növekedés van” – vélekedett. Szerinte ha Mark Zuckerberg egy nap arra ébredne, hogy nincs olyan dolog a világon, amit 120 milliárd dollár helyett ne vehetne meg 119 milliárd dollárból, akkor akár feltekerhetné az integritást, és letekerhetné a növekedést.

Már korábban is felvetődött, hogy folytatást kaphat A közösségi háló: 2021-ben Sorkin úgy nyilatkozott, szívesen bemutatná a Facebook sötét oldalát, főleg, ha azt a filmet is David Fincher rendezné. „Ami az elmúlt években a Facebookkal történt, az egy olyan történet, amit nagyon is érdemes lenne elmondani, akár A közösségi háló folytatásaként is” – fogalmazott. A január 6-i események szintén nem először izgatják a fantáziáját: a The Hollywood Reporter szerint írt is egy forgatókönyvet, amelyből végül semmi nem lett. Nem tudni, ebből emel-e át részleteket a Facebook-filmbe, vagy ettől teljesen függetlenül dolgozik azon.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk