Forog az új magyar film: Máté Gábor karmesterként folytat viszonyt egy 13 éves lánnyal, és ez nem mindenkinek tetszik

  • Gera Márton
  • 2018. július 26.

Mikrofilm

Az Impromptut tavasszal már nézhetjük is a mozikban.

Pénteken kezdődik az Impromptu munkacímű játékfilm forgatása, amely Nagy Zoltán első rendezése, és a Filmalap Inkubátor-program keretében valósul meg.

Az Impromptu egy ifjúsági zenekarról szól, amely rangos zenei versenyre készül. Ám a zenekar 18 éves szólistája, Dávid megsejti, hogy a banda 60 éves karmesterének viszonya van egy 13 éves csellista lánnyal, ezért nyomozásba kezd, hogy kiderítse az igazságot. A helyzetet bonyolítja, hogy az idős karmester a fiú mentora, szinte pótapja. A film egyrészt Dávid nyomozásáról szól, aki a megszállottjává válik ennek a titkos kapcsolatnak, másrészt hangsúlyos a közeg, amelyben a történet játszódik, és a fiatalok, akik egyik pillanatról a másikra felnőtt döntések meghozatalára kényszerülnek.

false

Az Impromptu rendezője Nagy Zoltán, aki Gothár Péter osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Bár ez az első nagyjátékfilmje, diplomafilmjét (Enyhén sós) tavaly a legjobb kisjátékfilm díjára jelölte a Magyar Filmakadémia.

  • A főszereplő Dávidot a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, Major Erik alakítja majd.
  • A karnagyot a Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor játssza.
  • A 13 éves Nórit pedig az első filmszerepében debütáló Bodnár Lulu, de feltűnik még a filmben Szamosi Zsófia, Schell Judit és Láng Annamária is.

Ha minden jól alakul, az Impromptu tavasszal látható lesz a magyar mozikban.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.