Gendersemleges kategóriákra vált át az egyik legjelentősebb amerikai függetlenfilmes díj

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 25.

Mikrofilm

Megszűnnek a női és férfi kategóriák, helyettük összesítve díjazzák a fő- és mellékszerepeket.

Az Independent Spirit Awards díjat 1984-ben alapították, hogy így hívják fel a figyelmet a legkiválóbb függetlenfilmekre. Egy évvel később az első fődíjat mindjárt meg is nyerte Martin Scorsese legendás thriller-komédiája, a Lidérces órák. Az elmúlt években pedig az elismerés az egyik legnagyobb presztízsű függetlenfilmes kitüntetéssé változott, mely Oscar-előrejelzőként is remekül használható, hiszen akik itt díjat vehettek át, azok nagy része az Akadémia gáláján is felbukkan. Elég csak az elmúlt pár év néhány fődíjasát megnézni: Az elveszett lány, A nomádok földje, Tűnj el!, Holdfény, vagy épp a Spotlight – Egy nyomozás részletei.

Az elismeréseket odaítélő szervezet most nagy változásokat jelentett be: úgy döntöttek, eltörlik a női-férfi kategóriákat, és helyette ezentúl gendersemleges díjakat adnak oda. Az eddigi 5-5 jelöltből álló legjobb női és legjobb férfi főszereplő kategóriák összeolvadnak egyetlen, 10 jelöltes legjobb főszereplő kategóriává, és ugyanígy jártak a mellékszereplői kategóriák is (a mozis és a sorozatos díjaknál egyaránt). A Spirit ezzel olyan díjak lépését követi, mint a Grammy, az MTV Movie & TV Awards és a Brit Függetlenfilmes Díj.

„Örömmel csatlakozik azokhoz a fesztiválokhoz és elismerésekhez, amelyek már genderreferencia nélkül ünneplik a legkiválóbb alakításokat. Örömmel fogadjuk a nem-bináris művészeket is a Spirit Awardson anélkül, hogy arra kényszerítenénk őket hogy nőként vagy férfiként azonosítsák magukat” – fogalmazott közleményében Josh Welsh, a szervezet elnöke.

A Spirit egyéb változásokat is bejelentett: legjobb áttörő alakítás névvel új díjat hoztak létre a filmiparba berobbanó színészek elismerésére.

A kategória 5 jelöltből áll majd, és természetesen itt sem tesznek különbséget a nemek között. Emellett a díjra nevezhető filmek terét is kibővítették: továbbra is érvényben maradt az a pandémia idején bevezetett szabály, amely szerint egy jelöltet immár nem kötelező a moziban bemutatni, versenyben maradtak tehát a streamingplatformok. A filmiparban tapasztalható változások és az emelkedő produkciós költségek miatt megemelték azt a költségkeretet is, ameddig egy film még nevezhető a Spirit Awardsra: a büdzsé 22,5 millió dolláról 30 millió dollárra nőtt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk