Tévésorozat

Gyűlöletbe zárva

Informer

Mikrofilm

A nemzetközi terrorizmus elleni harc egyik legnagyobb kerékkötője, hogy a pánikba esett nyugati hatóságok egyszerűen nem ismerik saját társadalmukat.

Nem értik, mi fán teremnek a rettegett fundamentalisták, dzsihádisták, akik bármelyik belvárosi kávézó vendégeit halomra lőhetik, vagy bármelyik buszt felrobbanthatják. Ezek az emberek a városaikban teremnek, és többnyire a többségi társadalom rasszizmusán híznak. A közösségeket, ahonnan indulnak, évtizedeken át (paradox módon) gyűlölettel vegyes érdektelenség vagy legalábbis puszta rendvédelmi érdeklődés övezte. Mostanra beértek, és a rendőrségben hirtelen felébredt a lázas vágyakozás, hogy belülről is megismerje a működésüket.

Rory Haines és Sohrab Noshirvani feszült és összetett sorozata szándékosan visz be az erdőbe. Egyetlen kapaszkodónk és idegenvezetőnk a dörzsölt Raza (Nabhaan Rizwan), egy második generációs pakisztáni brit fiatalember, aki nem egy szent, de nem is igazi gazember. Egy görbe este után a rendőrök drogot találnak nála, és letartóztatják. Az egyetlen kiutat a kérges Gabe Waters nyomozó (Paddy Considine) jelenti, aki beszervezi informátorként, hogy segítségére legyen a kelet-ázsiai közösségekben megbújó potenciális terroristák felkutatásában. Waters tudja, hogy mindenki zsarolható: Raza gyenge pontja nevelőanyja, aki illegálisan tartózkodik Nagy-Britanniában már 16 éve.

Az Informer eljátszik a sokat látott klisékkel, de úgy keveri azokat, hogy sokadszorra is meglepik a nézőt. Waters nyomozó évekig beépített ügynökként dolgozott egy neonáci szervezetben, és kreált személyiségét egyre kevésbé tudja távol tartani magánéletétől. Raza sármos zsivány, akit életművész hajlamai sem tudnak távol tartani az igazán komoly bűntől. Az energikus Rizwan és a megfontolt Considine remekül működtetik a furcsa, kelletlen bizalomra és gyanakvásra épülő dinamikát. Ugyanakkor a női szereplők kissé kiforratlanok: Waters lassan összeomló felesége, pótanyaként funkcionáló felettese és bizarr modorú társa többnyire csupán tetszetős kiegészítők a cselekményben. Hasonló a helyzet Raza jó szándékú mostohaanyjával és barátnőjével.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?