Hollywood ismét filmre vinné az Üvöltő szeleket

  • narancs.hu
  • 2024. július 16.

Mikrofilm

Emeralt Fennell, az Ígéretes fiatal nő és a Saltburn Oscar-díjas író-rendezője adaptálja sokadjára vászonra Emily Brontë regényét.

„Légy mindig velem... mindegy, milyen alakban... tégy őrültté!” – így szól az Üvöltő szelek legújabb filmváltozatának szlogenje, amit maga Emerald Fennell tweetelt ki a napokban egy művészi plakáttal együtt.

Ez lesz a brit alkotó harmadik nagyjátékfilmje. Az előző kettő hatalmas sikert aratott, így érthető a felfokozott várakozás, mihez kezd majd legközelebb. Fennell színészként kezdte karrierjét, főleg olyan kosztümös drámákban tűnt fel, mint az Oscar-jelölt Albert Nobbs és A dán lány, vagy a 2012-es Anna Karenina. Emellett Kamilla brit királynő szerepében játszott A koronában, eddigi legjelentősebb szerepét pedig a Hívják a bábát című sorozatban alakította. Barátnője, a Fleabeggel sztárrá váló Phoebe Waller-Bridge adta meg neki először a lehetőséget a kamerák mögött: rábízta másik sikersorozatának, a Megszállottak viadalának második évadát. Végül a sorozat producereként és írójaként is Emmyre jelölték. Ezután vágott bele első játékfilmjébe: ez lett a 2020-as Ígéretes fiatal nő című bosszúmese, melynek főszereplője olyan férfiakra vadászik, akik magatehetetlen nőkkel próbálnak ágyba bújni. A mozit öt Oscarra jelölték, Fennell pedig az eredeti forgatókönyvért is el nyerte az aranyszobrocskát.

Ezt követte a tavalyi Saltburn, amely igazi botrányfilmmé és Tik-tok-szenzációvá vált: ebben egy fiatal fiú gazdag és befolyásos barátján keresztül igyekszik feljebb mászni a társadalmi ranglétrán; az sem zavarja, ha közben minden körülötte lévőt el kell tennie láb alól.

Egy Vanity Fairnek adott korábbi interjújában Fennell úgy nyilatkozott: filmkészítőként elsősorban azok a történetek izgatják, amelyek a sötétebb vágyakat mutatják be. „Általánosságban véve az ördöggel való cimborálás izgat. Azok a típusú emberek, akiket ki nem állhatunk, akik gyűlöletesek – ha megkedvelhetjük őket, ha beleszerethetünk az ilyen emberekbe, ha megértjük, miért ilyen csábítóak annak ellenére, hogy ennyire kegyetlenek, igazságtalanok és furcsák, ha mind szeretnénk mi is ilyenekké válni, az szerintem nagyon érdekes dinamikát eredményez” – magyarázta. Mindebbe tökéletesen beleillik Emily Brontë világhírű regénye, amely a durva és vad Heathcliff és mostohatestvére szerelméről szól.

A könyvből már eddig is számtalan adaptáció készült: az első A. V. Bramble rendezésében még 1920-ban, a leghíresebb azonban kétségkívül William Wyler 1939-es mozija Laurence Olivierrel a főszerepben, amelyet Oscarra is jelöltek. Legutóbb 2011-ben álmodta a vászonra az Akváriummal befutott Andrea Arnold, ebben a naturalista feldolgozásban Kaya Scodelario és James Howson játszotta a főszerepet. Arnoldot és Fennellt összeköti napjaink egyik legfelkapottabb fiatal színésze, Barry Keoghan, aki előbbi idén bemutatott Bird című filmjében, valamint utóbbi Saltburnjében is szerepelt. Könnyen elképzelhető, hogy ezúttal ő alakítja majd Hethcliffet, bár erről egyelőre még nincs hír. Maga Fennell nyíltan beszélt arról, hogy a Saltburnhöz az egyik legnagyobb inspirációt a Brontë regénye jelentette. „Van egy jelenet az Üvöltő szelekben, miután Cathy meghal és Heathcliff megpróbál leásni a koporsójához hogy megszerezhesse őt. Elég tiszta, mit szeretne csinálni: még egyszer utoljára megérinteni és megcsókolni őt. A gótikus tradíció része hogy a szex és a halál gyakran egymásba fonódik” – magyarázta. Ebből lett végül az a hírhedt jelenet, amikor Barry Keoghan karaktere megbecsteleníti barátjának sírját.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk