Hősként fogadták az Élősködők rendezőjét Dél-Koreában

  • narancs.hu
  • 2020. február 16.

Mikrofilm

Több százan mentek ki elé a reptérre.

Hősként fogadták vasárnap hazájában az Oscar-díjas Bong Dzsun Ho dél-koreai filmrendezőt, akinek Élősködők című filmje négy elismerést is kapott az amerikai filmakadémiától.

"Köszönöm, hogy a hideg idő ellenére ilyen sokan jöttek el fogadásomra" - mondta az Bong az Incseoni Nemzetközi Repülőtéren összegyűlt több száz újságírónak, fotósnak és tisztelőjének.

Az Élősködők májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát, azóta több ország filmszervezetének és a kritikusok több díját is megszerezte, köztük a Golden Globe-díjat és a brit filmakadémia díját.

Csoda az Oscar-gálán: történelmet írt egy dél-koreai film

Scorsese és Az ír viszont hoppon maradtak. Az Élősködők diadalmenetével mi is többször foglalkoztunk (sőt, ez volt nálunk az év filmje tavaly), az előzetesek alapján azonban inkább csak reménykedni lehetett a győzelmében. Úgy tűnt ugyanis, hogy a jelöltek közül utolsóként bemutatott 1917 a Golden Globe, a Producerek Céhének díja és a BAFTA után az Oscaron is mindent visz majd.

Egy hete négy Oscar-díjat kapott az amerikai filmakadémiától, neki ítélték a legjobb filmnek, a legjobb idegen nyelvű filmnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb forgatókönyvnek járó díjat. Az amerikai filmakadémia 92 éves történetében először nyerte el nem angol nyelvű alkotás a legjobb filmnek járó díjat.

"Hosszú utat tettünk meg az Egyesült Államokban és örülök annak, hogy véget ért" - mondta Bong utalva arra, hogy tavaly nyár óta vezette azt a dél-koreai csoportot, amely a film promócióját folytatta az Egyesült Államokban.

Figyelmébe ajánljuk