Idegtépő filmet készített a magyar rendező: a marokkói sivatagban bármi megtörténhet

  • Gera Márton
  • 2018. augusztus 2.

Mikrofilm

A Tegnap a locarnói filmfesztiválon mutatkozik be.

A Screen Dailyn debütált Kenyeres Bálint első nagyjátékfilmjének nemzetközi trailere. A Tegnapot augusztus 6-án mutatják be a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol az Arany Leopádért versenyezhet.

'Hier' - first trailer for Bálint Kenyeres' Locarno title.

50-year-old Victor Ganz owns a thriving civil engineering company that operates worldwide. But when some very costly problems on a site force him to go to Morocco, he is confronted with memories from his youth, that he had so far managed to bury.

A Marokkóban forgatott „napsütéses film noir” felvételeikor az alkotók az elmondásuk szerint a természetességre törekedtek. „A műfaj miatt és egy ilyen közegben adnák magukat a vizuális klisék, a romanticizálás, de abban biztos voltam, hogy ezt nem akarom, hogy se teve nem lesz a filmben, se narancssárga dűnék a naplementében. Semmi nincs az árnyékban, semmi nincs a sötétben, minden kint van a tűző napon. A rejtély nem valamilyen külső entitásból fakad, hanem magából a főhősből. Nem a hosszú árnyakban és a sötét sarkokban kell keresni a megoldást, hanem abban, ahogy a megbízhatatlan elbeszélőnkön keresztül megismerjük ezt a története” – mondta Kenyeres Bálint, a film rendezője. Kenyeres korábban több rövidfilmet is készített, a Before Dawn című alkotása például nagy karriert futott be, és a Tegnap előkészületeiről is lehetett már hallani korábban, ám a film csak most készült el. A forgatás többek között Casablancában, Tangerben és Marrákesben zajlott.

A történet szerint Victor Ganz, az ötvenes éveiben járó sikeres svájci üzletember egy nap nyugtalanító híreket kap cégének észak-afrikai építkezéséről, így azonnal a helyszínre siet, hogy kezébe vegye az irányítást. Ám Marokkóban szembesül régen eltemetett emlékeivel. Lesz itt miniszteri találkozó, egy rejtélyesen eltűnt múltbéli szerelem, nyomozás a lány után, és közben alámerülés a helyi alvilágba, ahol a jelen és a múlt találkozik egymással, hisz ki mással is találkozhatnának.

false

A film nemzetközi koprodukcióban készült, a főszerepben a román Vlad Ivanovot csodálhatjuk meg, aki a Toni Erdmannban és a nálunk tavaly bemutatott thrillerben, a Kutyákban is játszott. A főbb szerepekben ismerős arcok, Jacques Weber, Féodor Atkine, Djemel Barek, Jo Prestia, Johanna Ter Steege és Toulou Kiki láthatók.

Bár a filmet először a tegnap indult svájci fesztiválon vetítik, de maholnap a magyar mozikba is befut a Tegnap, az itthoni premiert ugyanis szeptember 6-ra tűzték ki.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.