Ilyen a mesében sincs: a kínai kormány hivatalosan is kiállt egy Disney-film mellett

  • Szabó Ádám
  • 2019. augusztus 25.

Mikrofilm

A jó Mulan leszámol a gaz hongkongi tüntetőkkel.

A Disney az új, élőszereplős remake-hullám részeként 1998-as animációját, a Mulant is feltámasztja – azzal a nem titkolt céllal, hogy az eddigieknél is nagyobbat kasszírozzon az ázsiai piacon. A filmnek már előzetese is van, ami azonban alaposan felbőszítette a kínaiakat: sokan nehezményezték, hogy már a trailer is tele van pontatlanságokkal az ország történelmével és kultúrájával kapcsolatban. Az elmúlt hetekben azonban gyökeres fordulatot vett a film megítélése: a nyugati kizsákmányolás szimbóluma helyett a Mulan ma már a kínai kommunista párt melletti kiállás szimbólumává vált.

Amint arról mi is hírt adtunk a Kínához 1997-ben visszakerült, különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban hatalmas tüntetéshullám zajlik a már felfüggesztett, de vissza nem vont, a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet ellen.

Több tízezren tüntettek megint Hongkongban a kiadatási törvénytervezet visszavonását követelve

A demonstrálók Carrie Lam kormányzó lemondását követelték, aki előző nap bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggesztették a tervezettel kapcsolatos munkát. De nem vonja vissza a beterjesztést. Ismét több tízezren tüntettek vasárnap Hongkongban a nagy társadalmi ellenállást kiváltó kiadatási törvénytervezet visszavonását követelve. A tiltakozás hatására a terület kormányzója bocsánatot kért az ügy rossz kezeléséért.

A tüntetésekkel kapcsolatban emelte fel a hangját Liu  Yifei, a Disney-film főhősét alakító, kínai származású színésznő: a kínai Twitterként ismert Weibón osztott meg egy képet a kínai kommunista párt propagandalapjából, a The People’s Dailyből azzal a felirattal, hogy „Támogatom a hongkongi rendőrséget; most verjetek meg”. Alatta angolul azt írta bejegyzésében: „Micsoda szégyen Hongkongnak”. A poszt utalás a kínai kormányt támogató The Global Times nevű újság riporterére, akit az országban hősként ünnepeltek, miután dulakodásba keveredett a hongkongi reptéren egyébként békésen tüntetők egy csoportjával – eközben ordította azt, hogy

„Támogatom a hongkongi rendőrséget, most verjetek meg!”

A kiáltás azóta a Kínát és a hongkongi rendőröket támogatók jelszavává vált.

Liu Yifei posztját több mint 75 ezren lájkolták és 65 ezren osztották meg – a Hongkongot támogatók azonban #BoycottMulan hashtaggel ellenkampányba kezdtek, így próbálván felhívni a figyelmet a tüntetők elleni rendőri brutalitásra. Válaszként a kínai nacionalisták is kampányolásba fogtak: #SupportMulan hashtaggel a kínai kormányt támogató posztokat osztanak meg, az 1998-as animációs film képeit felhasználva. A Disney-mozi átpolitizálására azért is kerülhetett sor, mert a Twitter és a Facebook is lépéseket tett a propagandatartalmú posztok visszaszorítása ellen – a Mulan szimbolikus használatával viszont sokkal több tartalom csúszik át a szűrőn.

Persze sokan így is fennakadnak: a Twitter közel ezer felhasználói fiókot függesztett fel, mert elég bizonyítékot találtak arra, hogy azok dezinformációs kampányt folytattak Hongkong ellen. A Facebook hasonló okokból 16 oldalt törölt. Minden jel arra mutat, hogy a #SupportMulan kampány mögött szintén a kínai kommunista párt áll: nemcsak a nyelvezet egyezik meg az állami propagandában használttal, de számos, Hongkong ellen ágáló account bizonyíthatóan csak bot, vagyis az álhírek terjesztésére létrehozott hamis profil. Eközben az állami CCTV Twitter-bejegyzésében szabadságharcosként ünnepli Liu Yifei színésznőt, és támogatását fejezi ki a Mulan-film felé – mivel a poszt angolul íródott, a Twitter pedig a Facebookhoz hasonlóan blokkolás alatt áll Kínában, így ez már a nemzetközi figyelmet célzó propagandakampány része.

A kínai kormány hivatalosan is kiállt a színésznő és a film mellett.

Nem Liu Yifei az egyedüli sztár, aki felszólalt a hongkongi rendőrök és Kína mellett: Jackie Chan és Tony Leung Ka Fai is a tüntetők ellen foglaltak állást. A Disney egyelőre nem kommentálta a történteket – ők csak simán szerettek volna piszok sokat keresni egy ázsiai tematikájú filmen, mindenféle botrány nélkül. A stúdiónál épp ezért bizonyára már számolják a napokat a film jövő márciusi bemutatójáig.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.