Nagy pofon a Disneynek, nincs több falra mászás: a tárgyalások kudarcba fulladtak

  • Szabó Ádám
  • 2019. augusztus 24.

Mikrofilm

A Sony persze tök őszintén sajnálja.

A Disneynél nagyobb játékos alig akad ma Hollywoodban: övék a Star Wars-franchise, felvásárolták a teljes Fox-birodalmat, nekik termeli a pénzt a Marvel legtöbb szuperhőse is.

Azért nem az összes, mert a Marvel stúdióvá alakulása előtt a képregények jogai összevissza szóródtak a stúdiók között – ezek nagy részét a különböző felvásárlásokkal sikerült összegereblyézni, akadt azonban egy fájó pont a Disney számára: legnagyobb szuperhőse, az egész képregény-őrületet még 2002-ben elindító Pókember jogai a mai napig a Sam Raimi-filmet finanszírozó Sonynál vannak.

A figura úgy csatlakozhatott mégis a Bosszúállókhoz, hogy a két stúdió alkut kötött egymással – a The Hollywood Reporter híradása szerint most ez a megegyezés omlott össze, ami azt jelenti, hogy a Marvel-univerzum búcsút mondhat Pókembernek.

Az idén nyáron bemutatott

Pókember: Idegenben az első Marvel-mozi a világ legsikeresebb filmjévé váló, az eddig történteket lezáró Bosszúállók: Végjáték után. A karakter népszerűségét mutatja, hogy a film a nyár egyik legnagyobb durranásává, és a Sony legtöbb bevételt hozó filmjévé vált.

Lenyomták végre az Avatart: megvan minden idők legnagyobb bevételű filmje

Nagy meglepetés azért nem történt. Soha nem kételkedett benne senki, hogy a Bosszúállók sikeres lesz a mozikban, egyedül az volt kérdés, hányadik lesz a filmtörténet legnagyobb blockbusterei között. A minden idők egyik leghatalmasabb mozis vállalkozását lezáró Bosszúállók: Végjáték remekül startolt, már bemutatója előtt, majd azt követően is rekordokat döntögetett, és hosszú hetekig lehetetlen volt letaszítani a bevételi lista éléről.

Épp ezért a Disney szerette volna újratárgyalni a figura jogait, hogy a jövőben nagyobb részesedést kapjon a bevételekből – ebbe pedig a Sony érthető okokból nem ment bele. A hónapokig tartó tárgyalások így megszakadtak – ami azt jelenti, hogy a Tom Holland nevével fémjelzett Pókember végleg eltűnhet a Marvel mozi-univerzumból – annak ellenére, hogy az Idegenben pont a képregény-filmek következő fejezetét volt hivatott megnyitni.

Pókember először 2016-ban, az Amerika kapitánya: Polgárháborúban mutatkozott be a Marvel-univerzumban – a karakter ekkor már több ráncfelvarráson is túl volt. A Sony 1999-ben szerezte meg a jogait, amikor a nehéz pénzügyi helyzetben lévő Marvel több figuráját is kiárusította. 2002-ben aztán a Tobey Maguire alakította szuperhős óriásit robbantott,

két folytatás után azonban elfáradt

a széria. 2012-ben érkezett a reboot: A csodálatos Pókembert Marc Webb rendezte, a szuperhőst pedig Andrew Garfield alakította. A film nem teljesített rosszul a kasszáknál, a két évvel később elkészült folytatás azonban már megbukott.

false

2015-ben aztán megszületett az egyezség a Disney és a Sony között, a Tom Holland alakította Pókember pedig a Marvel-moziverzum oszlopos tagjává vált. Elemzők szerint Pókember kiesése a Marvel-filmekből sokkal érzékenyebben érintheti a Disney-t, mint a Sony-t.

Az utóbbi ugyanis nemcsak Pókember jogaival rendelkezik, de a képregény több szereplője is hozzá tartozik – így például Venom is, akit épp tavaly löktek nagyvászonra Tom Hardy főszereplésével, hatalmas anyagi sikert aratva.

Így, hogy már nem kell a Marvellel egyezkednie, a Sony nekiláthat saját Pókember-univerzumának kiépítéséhez – elég valószínű például, hogy a hálószövő a jövőben összeakad majd egyik legnagyobb ellenfelével, Venommal.

Ráadásul a Pókember: Irány a Pókverzum!-mal Oscart nyerő Phil Kord és Chris Miller nemrég egyeztek meg a Sonyval, aminek értelmében több, Pókember-tematikájú sorozatot szállítanak majd a következő öt évben. Elképzelhető, hogy a teljes jogok megkaparintásával a rendező-író duó az animációs film után nekiláthat egy élőszereplős moziváltozatnak is.

A Marvel ezzel szemben

egyik legkedveltebb és legfontosabb szuperhősét veszítette el – igaz, a múlt hónapban bejelentett IV. fázisban nem szerepelt Pókember-folytatás, de elég valószínű, hogy a figura több moziban is feltűnt volna, hiszen épp a Pókember: Idegenben nyitotta meg a stúdió újabb sztorifolyamát. Az amerikai Munka ünnepe alkalmából egyébként újra moziba küldik a filmet, négy percnyi eddig nem látott jelenettel megspékelve.

A Sony nemrég megjelent közleményében sajnálatát fejezte ki, amiért a tárgyalások kudarcba fulladtak, és lényegében az egészet a Marvelt irányító Kevin Feige-re kenték. A Marvelt, valamint a stúdiót birtokló Disneyt sem kell azért félteni, épp elég szuperhős maradt a tarsolyukban. Ráadásul a gigastúdió több rekordot is megdöntött idén: máris több pénzt keresett, mint bármelyik stúdió; ráadásul soha nem fordult még elő, hogy valaki egy naptári évben öt filmjével is elérje az 1 milliárd dolláros nemzetközi bevételt.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.