Ingyen megnézhető most három film Budapestről

  • narancs.hu
  • 2023. november 16.

Mikrofilm

Budapest létrehozásának 150. évfordulója alkalmából vasárnapig ingyen nézhető három film a fővárosról a Filmión. 

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából három film ingyenesen látható a Filmión csütörtöktől vasárnapig. Az ünnepi kínálatban a Budapest Retro első része, a Budapest, amiért szeretem című alkotás, valamint az I love Budapest című film szerepel.

A Nemzeti Filmintézet közleményében felidézi, hogy 150 éve, 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda egyesülésével Budapest, a főváros pedig megannyiszor alakított főszerepet a filmvásznon. A Filmio kínálatában is számos alkotás megtalálható, amelyek kordokumentumként tárják elénk a város mindig változó, különböző arcait, ezért a városegyesítés 150. évfordulója alkalmából a Filmio ünnepi válogatással idézi fel a főváros különböző korszakait, csütörtöktől vasárnapig három film ingyenesen látható a magyar filmek streaming platformján.

  • Kizárólag archív híradók, reklám- és rövidfilmek felhasználásával készült Papp Gábor Zsigmond Budapest Retro című, kétrészes dokumentumfilmje, amely azt tárja elénk, hogy milyen volt az élet a fővárosban az 1960-as és '70-es években. Az ingyenesen látható első rész öt fejezetben – A pesti utca, A pesti lakás, A pesti divat, A pesti autó és A pesti bisztró – idézi fel a korszak jellemző tárgyait, szokásait és helyszíneit, felvillantva a város korabeli hangulatát.
  • Szabó István rövid etűdökből álló alkotásával, a Budapest, amiért szeretem című 1971-ben készült filmmel különös városnéző sétára invitál. A tovasuhanó képeken rá lehet csodálkozni a város ötven évvel ezelőtti arcára, a film mégis elsősorban a rendező megfigyeléseit, benyomásait és fantáziaképeit tárja a néző elé.
  • Incze Ágnes első filmje, az I love Budapest érzelmes és ironikus modern mese, amelyben két fiatal falusi lány próbál meg túlélni a nagyvárosban. Egyikük a gazdagságot keresi gengszter barátja oldalán, barátnője pedig az igaz szerelemről álmodozik. A filmben, amelyben Hámori Gabriella, Csányi Sándor, Kovács Martina és Lengyel Tamás is játszik, a 2000-es évek Budapestje Pohárnok Gergely képein elevenedik meg, Yonderboi zenéjével.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) által indított Filmión felújítva érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül, jelenleg már csaknem ezer magyar film közül válogathat a közönség az NFI streamingplatformján, amely okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető. Itt lehet böngészni! 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk