Marvel-mozi még nem bukott ekkorát

  • 2023. november 17.

Mikrofilm

A Marveleknek még a kánonból kiesett 2008-as A hihetetlen Hulkot is sikerült alulmúlnia.

Repedezik a Marvel mozibirodalom, túl sok szuperhősfilm és -sorozat készül, melyek egyre gyatrábbak és egyre kevesebb embert érdekeltek – írtunk korábbi cikkünkben, melyben bemutattuk, milyen nehézségekkel kell jelenleg szembenéznie minden idők legjövedelmezőbb filmsorozatának. A gödör, amibe a Marvel a Bosszúállók: Végjáték után került, mélyebb, mint azt előre sejteni lehetett: legújabb mozijuk, a Marvelek – amely a 33. Marvel-mozifilm – a stúdió történetének leggyengébb eredményét bemutatva mindössze 47 millió dollárral nyitott a tengerentúli mozikban.

A 2008-as Vasemberrel elinduló szuperhős-mozibirodalommal korábban mindössze kétszer esett meg, hogy egy filmje 60 milliónál kevesebb bevétellel induljon. Az egyik ilyen a 2008-as A hihetetlen Hulk volt 55,4 milliós eredménnyel – ez a második Marvel-mozi aVasember után, amely azonban hamar kipottyant a kánonból: ma már Hulkot is más színész, Marc Ruffalo alakítja, az akkori főszereplője, Edward Norton pedig nemkívánatossá vált a Marvel háza táján, mivel saját állítása szerint túlzottan komolyra akarta venni a figurát. A másik hasonlóan gyenge bevételű film a 2015-ös A hangya volt 57,2 milliós nyitóbevétellel; ennek a mozinak épp idén mutatták be a harmadik felvonását, a Kvantumánia, amely szintén bukdácsolt a pénztáraknál. Mint a Variety cikke felhívja a figyelmet, ezt csak a mozis futása után minősítették buktának, azt követően hogy világszinten 476 millió dollárt szedett össze. Ezzel ellentétben a Marvelek már a bemutatkozó hétvégéjén elhasalt.

A filmtől előzetesen 75-80 milliós amerikai premiert vártak, ebből lett 47 millió; de világszinten is gyenge számokat produkált: mindössze 63 millió dollárt a világ 51 országából. „Ez egy korábban példa nélküli Marvel-bukás” – fogalmazott David A. Gross elemző. Nia DaCosta filmje a 2019-es, világszinten egymilliárd dollárnál is többet hozó Marvel kapitány folytatása, de a jelek szerint még megközelíteni se tudta elődjét, amely 153 millió dollárral debütált. A film másik hősnője, Ms. Marvel a nagyvászon helyett tévésorozatban mutatkozott be, a közönség és a kritikusok is szerették, de ahhoz mégsem volt elég, hogy feltornázza a Marvelek számait.

Az elemzések szerint több oka is van a mostani bevételi kudarcnak. Nyilván közrejátszik benne a régóta rebesgetett „szuperhős-fáradtság”, azaz hogy egyszerűen túl sok képeegényfilm – sőt, immár sorozat – készül, így az emberek egyszerűen belefáradtak ezekbe. Ráadásul mióta a Végjátékban több ismert hősétől (Vasember, Amerika kapitány) is elköszönt, a Marvel szemmel láthatóan küszködik: filmjeik és sorozataik is egyre gyengébbek, az újabb szuperhőseiket pedig egyszerűen nem tudják olyan jól felépíteni, mint az előzőeket.

Szintén a bukás okai között emlegetik, hogy a Brie Larson-fémjelezte Marvel kapitány talán a kiugró bevételi eredményei ellenére sem akkora közönségkedvenc. Azt a filmet két Bosszúállók közé ágyazva mutatták be, box office számai így részben a felfokozott várakozásoknak is köszönhetőek. Magát Larsont – és vele együtt Marvel kapitányt – rengeteg támadás érte, a színésznőt az internetes trollok igyekeztek őt elviselhetetlen dívának, karakterét pedig feminista propagandának bélyegezni. Hiába azonban a Larson személye körüli trollhadjárat, a Marvelek valószínűleg ettől is jobban megsínylette, hogy a nemrég végetért színészsztrájk miatt egyszerűen nem kaphatott elég reklámot és promóciót: sem Larson, sem a Ms. Marvelt alakító Iman Vellani, sem a harmadik hőst, Monica Rambeau-t alakító Teyonah Parris nem adhatott interjút vagy hirdethette a mozit.

Persze néhány gyengébben teljesítő film miatt kár lenne még temetni a Marvelt, az azonban beszédes, hogy több filmjét, így a legújabb Amerika kapitányát, a Thunderboltsot és a Pengét is 2025-re halasztották, ezzel jelen állás szerint a Deadpool 3 maradt az egyetlen szuperhősös mozijuk 2024-re. Minderre persze hivatalosan az írók és színészek sztrájkja miatt volt szükség, de emellett valószínűleg a Disney-nél is észrevették, hogy legyen szó Star Warsról vagy szuperhősökről, ha túl sok érkezik a jóból, az könnyen a nézők torkán akad. Hát még ha az, amit nyújtanak nekik, nem is igazán jó.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk