James Francóból Fidel Castro lesz

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 8.

Mikrofilm

Legalábbis az Alina Of Cuba című filmben, ami emiatt máris kritikák kereszttüzébe került.

James Franco 2019 óta nem hallatott magáról – ebben az évben vádolta meg Studio 4 nevű színésziskolájának több hallgatója is azzal, hogy kikezdett velük, illetve illetlenül viselkedett. Nem ez volt az első alkalom, amikor a MeToo célkeresztjébe került: volt, hogy egy fiatalkorú lányt próbált felcsábítani a hotelszobájába, 2018-ban pedig többek között Ally Sheedy színésznő posztolt egy sokat sejtető, hamar eltávolított tweetet, miszerint Franco miatt hagyta ott a színészkedést. Franco ekkor épp karrierje csúcsán állt, A katasztrófaművész című filmjéért (melynek rendezője és főszereplője is volt) elnyerte a Golden Globe-ot, és egy Oscar-jelölés is kinézett volna neki. A médiát azonban ellepték a felháborodott tweetek, miszerint Franco csak ne pózoljon a Golden Globe díjátadón TimesUp-kitűzővel, ugyanis épp a hozzá hasonlók ellen indult a mozgalom. A színész végül nem került be az Oscar-jelöltek közé, és színészi-rendezői pályáját is parkolópályára állította. Egészen mostanáig.

A hírek szerint ugyanis ő játszhatja el majd Fidel Castrót Miguel Bardem Alina of Cuba című filmjében, melynek elkészítésében a kubai diktátor lánya, Alina Fernánder Revuelta is részt vesz.

Őt magát Ana Villafañe alakítja majd, míg édesanyját, azaz Castro szeretőjét, Natalia Revueltát Mía Maestro játssza majd.

Francónak a korábbi botrányai miatt egyébként sincs túl jó híre Hollywoodban, de azzal, hogy elvállalta a kubai vezér szerepét, sikerült még inkább felháborodást okoznia: egy sor latin híresség, többek között John Leguizamo színész is hangot adott nemtetszésének. „Hogy folytatódhat ez még mindig? Hogy van az, hogy Hollywood kizár minket, de ellopja a történeteinket is?”- tette fel a kérdést, hozzátéve: szerinte bojkottálni kellene Hollywoodot és a streamingeket is. Mint elmondta, nem személyesen Francoval van gondja, hanem azzal, hogy ő nem latinó.

A reprezentativitás egyre égetőbb kérdéssé kezd válni Hollywoodban: korábban nem voltak ritkák a sztereotíp szereposztások, és egy rakás klasszikus mozi akad, ami rasszistának számít. Ma már nem láthatunk a vásznon feketére mázolt, vagy ázsiaira maszkírozott fehér színészeket; sőt, kis túlzással manapság inkább az a kérdés, eljátszhat-e valaki saját magán kívül mást is. Komoly vita zajlik arról, kinek van joga meleg, fogyatékkal élő, vagy kisebbségbe tartozó karaktert alakítani. Ami például a latinókat illeti, hiába ők adják az Egyesült Államok lakosságának 18%-át, egy felmérés szerint 2019 top 100 filmjének főbb szerepei közül mindössze 5%-ot kaptak meg latinó színészek.

John Martinez O’Felan, a Castro-film producere közleményében azt írta: olyan színészt szerettek volna a főszerepre, aki eléggé hasonlít a kubai diktátorra és akinek szereplésével annak lánya is egyetért. Végül úgy döntöttek, hogy Castro galiciai származására fókuszálnak, és számba vették azokat a színészeket, amelyeknek akad spanyol vagy portugál származása – de mint a szavaiból kiderült, mindvégig inkább arra koncentráltak, hogy találjanak valakit, akinek az arca eléggé hasonlít Castróéra. Valahogy így akadhattak Francóra, akinek az apja a portugál Madeiráról származik. Ez pedig épp elég legitimációt jelentett az alkotóknak.

James Franco amellett, hogy színészkedik, elég régóta próbálkozik rendezőként is, első szárnypróbálgatásaiban pedig egy magyar származású operatőr, Christina Alexandra Voros segítette, aki vele készült interjúnkban a Francóhoz fűződő barátságáról is beszámolt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk