Johnny Depp többé nem varázsló
thecrimesofgrindelwald_2000x1270_top_story_lead.jpg
Johnny Depp a Legendás állatok-sorozatban

Johnny Depp többé nem varázsló

  • narancs.hu
  • 2020. november 9.

Mikrofilm

A Potter-univerzumra rájár a rúd: az írónó és a színész is botrányt botrányra halmoz.

Johnny Depp feltűnése a Legendás állatok és megfigyelésük című Potter-utánérzetben elég jól titkolt meglepetés volt 2016-ban; az már más kérdés, hogy legtöbbekben inkább keserű, mint kellemes érzéseket keltett feltűnése. A film premierje előtt pár hónappal robbant ki a botrány ex-feleségével, Amber Hearddal, aki fizikai és érzelmi bántalmazással vádolta meg a színészt. Az ügy azóta egészen bizarr fordulatokat vett, amely során többet tudtunk meg kettejük házasságáról, mint amennyit valaha szerettünk volna.

Zanzásítva valahogy így fest a két fél kapcsolatának idővonala:

  • 2009-ben találkoztak a Rumnapló forgatásán
  • 2012 elejének környékén kezdtek el randizni. Mindketten körülbelül ekkor léptek ki kapcsolataikból: Depp 14 év után szakított két gyermeke anyjával, Vanessa Paradisszal; Heard pedig női partnerével, a festőművész Tasya van Ree-vel – Heardot már ebben a kapcsolatában megvádolták bántalmazással, de van Ree szerint a rendőrök reagálták túl a helyzetet, amikor összeszólalkozott barátnőjével.
  • 2014-ben egy paparazzi-fotó nyomán derült fény rá, hogy Depp és Heard jegyben járnak
  • 2015-ben egy privát szertartáson keltek egybe
  • 2016 május végén Heard beadta a válókeresetet fizikai és érzelmi erőszakkal vádolva Deppet. Távolságtartási végzést is kért ellene, mivel állítása szerint az az arcának dobott egy telefont
  • 2016 augusztusában úgy nézett ki, rendeződik az ügyük: Heard visszavonta a vádakat, a válással azonban a megegyezés értelmében 7 millió dollárt kapott, amit a hírek szerint jótékony célokra ajánlott fel
  • 2017-re végett ért a válási hercehurcájuk
  • 2018 decemberében Heard a The Washington Post-ban megjelent véleménycikkében írta meg, hogyan bántalmazta őt a színész
  • 2019-ben mindezért Depp 50 millió dollárra perelte őt – ez az ügy jelenleg is folyamatban van
  • Idén láttak napvilágot azok a telefonbeszélgetések, melyekben Heard bevallotta, hogy megütötte a színészt
  • Júliusban Depp beperelte a brit The Sun bulvárlapot kiadó News Group Newspapert, amiért az asszonyverőnek nevezte őt
  • A november 2-án hozott ítéletben a magazinnak adtak igazat

 

Időközben persze filmfronton is zajlottak a történések: 2018-ban kijött a Legendás állatok: Grindelwald bűntettei, melyben Depp immár kulcsszerepet játszott, ő volt ugyanis a címbeli varázsló. A film 200 millió dolláros gyártási költségeire világszinten 654 milliót szedett össze, ami 160 millióval kevesebb, mint amit az első rész produkált. Ráadásul a folyamatosan zajló botránya miatt tovább erősödtek a Depp-ellenes hangok is.

Végül 4 nappal azután, hogy elvesztette a bulvárlap elleni pert, Depp bejelentette, hogy otthagyja a Legendás állatok-sorozatot, mivel a stúdió megkérte erre. "Az Egyesült Királyságban hozott szürreális bírósági ítélet nem állít meg abban, hogy tovább harcoljak az igazamért Fellebbezni fogok" – írta Instagram-üzenetében a sztár.

 

 

A Warner Bros. közelménye szerint a Legendás állatok harmadik részének forgatása jelenleg is zajlik, Grindelwald szerepére pedig új arcot szerződtetnek. Egyes vélemények szerint azonban egyszerűbb lenne lelőni az egész projektet: a két Legendás állatok-epizód az immár 10 részes Potter-univerzum két legrosszabbul teljesítő, és leggyengébb darabja. Ráadásul az elmúlt hónapokban már nemcsak Depp kapta meg a fatvát, hanem maga J. K. Rowling is, aki több kisebb kihágás után azzal verte ki a biztosítékot bizonyos körökben, hogy a tweetjében határozottan kijelentette, menstruálásra csak a nők képesek. A felháborodás hatására még saját Potter-filmjeinek sztárjai is elhatárolódtak tőle, a Hagridot alakító Robbie Coltrane azonban megvédte. További olaj volt a tűzre, hogy Rowling legfrisebb könyvében, a Trouble Blood című krimiben a gyilkosságokat egy nőnek öltözött férfi követi el. Ezzel az írónő, úgy néz ki, örökre magára haragította a transzneműeket. Rowling Twitteres bukásának kimerítő krónikája itt olvasható.

A világ egyik fele tehát nemcsak Deppre, de Rowlingra is ki van borulva, míg mások a túlérzékenyedést és a szélsőséges liberalizmus támadását látják a botrányokban. Az olyan, poénjaiban hagyományosan nőellenes hangokat megütő oldalakat, mint a 9gag-et elborították a Deppet védő, és Heardot pocskondiázó tartalmak – az, hogy Depp kirúgása után cseréljék le a színésznőt is Danny DeVito-ra az Aquaman-ban, még a legkonstruktívabbak közé tartozik. Mások azon gondolkodnak, miként lehet a legelegánsabban elintézni Grindelwald újracastingját: egy hasonlón már a Potter-univerzum is túl van, hiszen Richard Harris halála után Dumbledore szerepét két film után Michael Gambon vette át.

Figyelmébe ajánljuk