Kassán díjazták a vonatjegyhamisítókról szóló heist-dokumentumfilmet

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. július 2.

Mikrofilm

Magyar filmeket díjaztak a lagówi és kassai filmfesztiválokon.

Külön elismerésben részesült a Valami madarak című alkotás a Lagów Nemzetközi Filmfesztiválon a hétvégén Lengyelországban. A zsűri szerint Hevér Dániel alkotása a generációk közötti kötődés, valamint a párhuzamos sorsok bemutatásával az idősebbek és fiatalabbak közötti kapcsolat fontosságára hívja fel a figyelmet – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Valami madarak a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült, 2023 decemberében mutatták be a hazai mozik, és lelkes kritikai fogadtatásban részesült. A film humorral foglalkozik az idősgondozás korábban magyar filmekben mellőzött témájával. A generációkon átívelő különleges barátságról elmesélt történet Szacsvay László és Kizlinger Lilla főszereplésével készült, a film forgatókönyvírója Kertész Zsanett, operatőre Nagy Marcell, vágója Csabai Attila, zeneszerzője Kalotás Csaba, producere Dreissiger László.

A lagówi fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában a Széllel szemben című alkotást díjazták a "friss színészi játékért", valamint a "road movie elemek eredeti használatáért egy nehéz témáról mesélve". A Széllel szemben egy gyermekotthonból megszökő ikerpárról szól, Chilton Flóra írta és rendezte, producere Tóth Bálint, operatőre Hejüsz Betti.

Csáki László Kék Pelikan című animációs dokumentumfilmje az Art Film fesztiválon részesült a zsűri elismerésében Kassán. A hazai mozikban április elején bemutatott alkotás az 1990-es évek vonatjegy-hamisítási botrányának történetét mutatja be a valós szereplők megszólaltatásával, sajátos módon animációs formában.

A Kék Pelikan producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós, operatőre Horváth Árpád, vágója Szabó Dániel, zeneszerzője pedig Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. Az alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment gyártásában készült Temple Réka szakmai támogatásával a Cinemon Entertainment koprodukciójában.

A kassai fesztivál közönségdíját Moldovai Katalin Elfogy a levegő című első mozifilm rendezése kapta. Az Inkubátor Program támogatásával, Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma főszereplésével készült alkotás forgatókönyvét a rendező Palóczi Zitával közösen írta, operatőre Táborosi András, vágója Soltész Orsolya volt, zenéjét Cári Tibor szerezte, producere Muhi András és Moldovai Katalin.

Az Elfogy a levegő a torontói fesztiválon tartott tavalyi világpremier óta nagy sikerrel szerepel a filmes seregszemléken: Varsóban, Arras-ban, Thesszalonikiben, Mannheimben is rangos díjakkal ismerték el, legutóbb a belgrádi fesztiválon pedig a legjobb elsőfilm díját nyerte el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Arcok a sodrásból

Olaszország ezt a filmet nevezte az Oscar-megmérettetésre, miután a tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezésnek járó Ezüst Oroszlán díjjal jutalmazták.