Két magyar rendező filmjét is vetítik a Torontói Filmfesztiválon

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. július 30.

Mikrofilm

A járvány miatt a fesztivál menete egy kicsit eltér majd a megszokottól.

Horvát Lili és Mundruczó Kornél filmje is szerepel a szeptemberi Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) programjában, amelyet a szervezők csütörtökön hoztak nyilvánosságra. A bejelentés szerint a fesztiválon műsorra tűzött alkotások csaknem a felének nő a rendezője vagy a társrendezője.

Horvát Lili második nagyjátékfilmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre világpremierjét a velencei filmfesztiválon tartják szeptember elején, ezután mutatják be az észak-amerikai fesztiválon.

A szeptember 10. és 19. között zajló torontói fesztivál programjában többek között Spike Lee, Thomas Vinterberg, Naomi Kawase és Halle Berry új alkotásaival, valamint Mundruczó Kornél első külföldi produkciójával, a Pieces of a Woman című drámával szerepel majd együtt - derült ki a Variety.com cikkéből.

Horvát Lili filmjében a valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám hiába vár a Szabadság híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

Mundruczó Kornél angol nyelvű filmje egy tragikus otthonszülés következményeinek történetét meséli el Bostonban. Miközben a fiatal édesanya (Vanessa Kirby) gyásza egész családját megrázza, a nő saját utat választ, amely során nemcsak megtanul együtt élni a veszteségével, de képessé is válik a továbblépésre.

A 45. kiadásához érkezett TIFF rendszerint a szeptembertől februárig tartó filmes díjszezon nyitánya. A járvány azonban idén alaposan felforgatta a fesztiválnaptárt és a torontói filmmustra is nagy változtatásokkal zajlik majd. Rendeznek hagyományos vetítéseket, de sok programot autós moziba szerveztek, hogy jobban megfeleljenek a járvány terjedését megakadályozó szabályoknak, és virtuális bemutatók is tarkítják a műsort.

Számos stúdió, köztük a Netflix, a Warner Bros., a Focus vagy a Fox Searchlight idén nem Torontóban mutatja be Oscarra szánt produkcióit. A Variety.com értesülése szerint néhány forgalmazó számára túl nehéznek tűnt a torontói szereplés megszervezése, a sztárok nem utaznak a pandémia és az esetleg szükséges karantén miatt, a virtuális premierek értékét pedig sokan megkérdőjelezik.

Figyelmébe ajánljuk