A Blue Danube filmfesztivál ezúttal is a közelmúlt legjobb független- és rövidfilmjeit hozza el

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 19.

Mikrofilm

Cannes-ban, Berlinben és az Európai Filmdíjon versengő alkotások mellett idén külön kategóriában érkeznek a Duna-menti régióban élő női rendezők filmjei.

Szeptember 20. és 30. között ismét bőven akad majd néznivaló a moziban: immár hatodik alkalommal jön a Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál, a világ független alkotásainak és rövidfilmjeinek legjavával.

Mindig örömhír, ha rövidfilmeket nézhetünk a moziban, a seregszemle pedig idén különösen erős válogatással készül. A Cannes-ban is versengő rövidfilmek közé tartozik a kanadai Same Old, ami egy New York-i futár különösen pocsék estéjét mutatja be; a Wild Summon című brit animáció, amely egy vadlazac életciklusát követi végig emberi formában; vagy épp a francia La Perra – ebben az animációban egy madárlány repül ki a fészkéből, hogy felfedezze saját szexualitását.

A Berlini Filfesztiválon mutatták be az ukrán It’s a Date-et, amely egy Kijevben megrendezett, nyaktörő sebességű autóverseny formájában mutatja be azt a permanens vészhelyzeti érzést, amelyben az ukránok az orosz megszállás miatt immár több mint egy éve kénytelenek élni.

Az egyik legjelentősebb animációs seregszemle, az Annecy programjában szerepelt a magyar Fox Tossing, amely a rókafogás kegyetlenségét állítja szembe egy előkelő barokk kastélyban zajló kertiparti idilljével; valamint a portugál Garrano, amely egy teherhordó ló és egy fiatal fiú furcsa találkozását meséli el.

Az Európai Filmdíjról az osztrák Hardly Working és a görög AirHostess-737 érkezik: előbbi azokról a karakterekről (ún. NPC-kről, vagyis a videójátékokban nem játszható karakterekről) szól, akiknek sziszifuszi munkájára szinte soha nem vetül reflektorfény; utóbbi pedig egy repülőjáratot és annak különleges utasait mutatja be.

Idén új kategóriával is bővül a seregszemle: ez a „Duna Sellő”, melyben a Duna-menti régióban élő női alkotók nevezhettek. A vetítések és az azt követő beszélgetések során kiderül, hogy mennyire hasonlóan, illetve különbözően gondolkodnak a térség rövidfilmesei, illetve, hogy más-e női szemmel, szívvel filmeket alkotni.

A fesztiválra 80 országból közel 1000 filmet neveztek – közülük került ki az az 54 film, amely a versenyprogram 6 szekciójában lesz majd nézhető; külön öröm, hogy 8 magyar alkotás is bekerült a válogatásba. A díjazottakról nemzetközi zsűri dönt, melynek tagjai Noemie Nakai japán-francia színésznő és filmrendezőnő, Camila Kater brazil animációs filmrendezőnő, Richard Tuohy ausztrál filmrendező és fesztiválszervező és Gelencsér Gábor, az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta. Emellett idén is lesz egyetemi zsűri, melyet filmes szakokra járó hallgatók alkotnak.

A teljes versenyprogramot levetítik Budapesten és Bécsben is, emellett ismét lesznek szakmai vitafórumok is rövidfilmes rendezők, producerek, fesztiválszervezők és állami döntéshozók részvételével, ráadásul új helyszínnel is bővült a seregszemle: Esztergomban kísérleti filmeket, Pozsony-Dévényben a Duna Sellő kategória több filmjét láthatják majd az érdeklődők.

A vetítések helyszínei Budapesten a Cirko Mozi, Esztergomban a Kaleidoszkóp Ház, Bécsben az Amerlinghaus, Pozsonyban pedig a Pivnica Klubova scéna pre Devin. További információk és a részletes program itt olvashatóak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)