A Blue Danube filmfesztivál ezúttal is a közelmúlt legjobb független- és rövidfilmjeit hozza el

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 19.

Mikrofilm

Cannes-ban, Berlinben és az Európai Filmdíjon versengő alkotások mellett idén külön kategóriában érkeznek a Duna-menti régióban élő női rendezők filmjei.

Szeptember 20. és 30. között ismét bőven akad majd néznivaló a moziban: immár hatodik alkalommal jön a Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál, a világ független alkotásainak és rövidfilmjeinek legjavával.

Mindig örömhír, ha rövidfilmeket nézhetünk a moziban, a seregszemle pedig idén különösen erős válogatással készül. A Cannes-ban is versengő rövidfilmek közé tartozik a kanadai Same Old, ami egy New York-i futár különösen pocsék estéjét mutatja be; a Wild Summon című brit animáció, amely egy vadlazac életciklusát követi végig emberi formában; vagy épp a francia La Perra – ebben az animációban egy madárlány repül ki a fészkéből, hogy felfedezze saját szexualitását.

A Berlini Filfesztiválon mutatták be az ukrán It’s a Date-et, amely egy Kijevben megrendezett, nyaktörő sebességű autóverseny formájában mutatja be azt a permanens vészhelyzeti érzést, amelyben az ukránok az orosz megszállás miatt immár több mint egy éve kénytelenek élni.

Az egyik legjelentősebb animációs seregszemle, az Annecy programjában szerepelt a magyar Fox Tossing, amely a rókafogás kegyetlenségét állítja szembe egy előkelő barokk kastélyban zajló kertiparti idilljével; valamint a portugál Garrano, amely egy teherhordó ló és egy fiatal fiú furcsa találkozását meséli el.

Az Európai Filmdíjról az osztrák Hardly Working és a görög AirHostess-737 érkezik: előbbi azokról a karakterekről (ún. NPC-kről, vagyis a videójátékokban nem játszható karakterekről) szól, akiknek sziszifuszi munkájára szinte soha nem vetül reflektorfény; utóbbi pedig egy repülőjáratot és annak különleges utasait mutatja be.

Idén új kategóriával is bővül a seregszemle: ez a „Duna Sellő”, melyben a Duna-menti régióban élő női alkotók nevezhettek. A vetítések és az azt követő beszélgetések során kiderül, hogy mennyire hasonlóan, illetve különbözően gondolkodnak a térség rövidfilmesei, illetve, hogy más-e női szemmel, szívvel filmeket alkotni.

A fesztiválra 80 országból közel 1000 filmet neveztek – közülük került ki az az 54 film, amely a versenyprogram 6 szekciójában lesz majd nézhető; külön öröm, hogy 8 magyar alkotás is bekerült a válogatásba. A díjazottakról nemzetközi zsűri dönt, melynek tagjai Noemie Nakai japán-francia színésznő és filmrendezőnő, Camila Kater brazil animációs filmrendezőnő, Richard Tuohy ausztrál filmrendező és fesztiválszervező és Gelencsér Gábor, az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta. Emellett idén is lesz egyetemi zsűri, melyet filmes szakokra járó hallgatók alkotnak.

A teljes versenyprogramot levetítik Budapesten és Bécsben is, emellett ismét lesznek szakmai vitafórumok is rövidfilmes rendezők, producerek, fesztiválszervezők és állami döntéshozók részvételével, ráadásul új helyszínnel is bővült a seregszemle: Esztergomban kísérleti filmeket, Pozsony-Dévényben a Duna Sellő kategória több filmjét láthatják majd az érdeklődők.

A vetítések helyszínei Budapesten a Cirko Mozi, Esztergomban a Kaleidoszkóp Ház, Bécsben az Amerlinghaus, Pozsonyban pedig a Pivnica Klubova scéna pre Devin. További információk és a részletes program itt olvashatóak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.