Kína Harry Potterrel és Bosszúállókkal töltené fel újra a mozikat

  • Szabó Ádám
  • 2020. március 31.

Mikrofilm

Hazai klasszikusok után hollywoodi blockbusterekkel turbózták volna fel a nézettséget - ám újabb fertőzés-hullámtól tartva megint bezártak a mozik.

Kínában - a hivatalos kommunikáció szerint legalábbis - lassan lecseng a koronavírus-járvány: újranyitnak a gyárak, ismét vannak közlekedési dugók és szmog. Lassan beindul a filmbiznisz is, a hírek szerint két hete közel 500 mozi kezdte meg a vetítéseket.

Igaz, a számok továbbra is siralmasak: a 21-i szombaton 5 ezer dollár sem jött össze. Pedig első körben olyan nagysikerű hazai filmeket tűztek újra műsorra, mint a Wolf Warrior 2, az American Dreams In China, a The Wandering Earth vagy a Wolf Totem. Ráadásul a filmszínházak ezúttal a bevétel egészét megtarthatták.

A tervek szerint ahogy egyre több mozi nyit újra, szép lassan bemutatják az olyan, a fertőzés miatt elkaszált filmeket, mint az 1917, a Jojo nyuszi vagy A vadon hívó szava. Néhány korábbi hollywoodi blockbustert is ringbe küldenek, hátha visszahozza az emberek mozizási kedvét: a Warner Bros. stúdió a Harry Potter és a bölcsek köve 3D-s, 4K-s felújított verziójával készül, de ismét nézhető lesz az Avatar, a Csillagok között, az Eredet, a Bosszúálló-filmek és a Coco is. A tech-óriás Alibaba az Oscar-díjas Zöld könyvvel, az Egy kutya négy életével, valamint az Egy kutya négy útjával kedveskedik a nézőknek.

Harry Potter

Harry Potter

Fotó: port.hu

Néhány napja azonban ismét elrendelték az összes kínai mozi bezárását - ezúttal nem indokolták meg a döntést, ám a hírek szerint a fertőzés második hullámától tartanak a hatóságok. Néhány napja ugyanis emelkedni kezdett a külföldről bevitt koronavírus-fertőzések száma. "A második bezárás nem egy-két hetes lesz" - mondta el az egyik forgalmazó vezetője.

Kínát a kezdeti bírálatok után ma már mindenki dicséri a koronavírus elleni határozott fellépéséért - gyanítható, hogy minden óvintézkedést megtesznek, nehogy újabb fertőzés-hullám üsse fel fejét az országban. A filmforgalamzók azonban egyre nehezebb helyzetbe kerülnek: míg Amerikában több filmet is korán elérhetővé tettek online, Kínában egyenesen megtiltották a cégeknek, hogy üzletet kössenek a helyi streamingplatformokkal.

Figyelmébe ajánljuk