Lehet, hogy végleg leáldozott a Golden Globe-nak

Mikrofilm

Korrupció, bennfentesség, rasszizmus és szexizmus – a Golden Globe-ot odaítélő szervezetet érő vádak miatt úgy néz ki, jövőre elmarad a díjátadó tévés közvetítése, ezzel pedig maga a díj is eltűnhet a süllyesztőben.

Az, hogy a Golden Globe-ot hosszú évtizedekig „az Oscar előszobájaként” emlegették, a díjat odaítélő Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezetének (Hollywood Foreign Press Association – HFPA) talán legnagyobb PR-fogása volt. Manapság azonban inkább az Oscar "rasszista kisöccseként" azonosítják az aranyszobrocskát.

Hogy pontosan mi is a baj a HFPA-val, legutóbb akkor szedtük össze, amikor azzal okoztak botrányt, hogy a Minari című mozit kizárólag a külföldi filmek között voltak hajlandóak jelölni, mivel annak főszereplői ázsiai származásúak és a játékidő nagy részében koreaiul beszélnek. A film végül meg is nyerte ezt a kategóriát, az Oscaron pedig 6 díjra, köztük a legjobb filmre is jelölték, női mellékszereplője pedig győzni is tudott.

A következő botrány a már emlegetett Oscaron, a színfalak mögött zajlott: a Judas and the Black Messiah-ért díjat nyert Daniel Kaluuyat a HFPA egyik tagja arról kérdezte győzelme után, milyen volt együtt dolgozni Regina Kinggel, a One Night in Miami rendezőjével. A The Sunday Times of South Africanak dolgozó Margaret Gardiner összekeverte tehát Kaluuyat egy másik fekete színésszel – valószínűleg a kategóriában a One Night in Miamiért jelölést szerző Leslie Odom Jr.-ral.

A sztori azért különösen ciki, mert a már évek óta lerágott csontnak számító korrupció és belterjesség mellett az OscarSoWhite és a Black Lives Matter mozgalmak farvizén immár azzal is vádolják a HFPA-t, hogy egyetlen fekete tagjuk sincs. Az érintett újságíró ráadásul meg sem próbált bocsánatot kérni: azt írta, hangproblémák voltak, de valójában arra volt kíváncsi, mit jelent a fekete közösség számára Kaluuya győzelme és az, hogy Regina Kinget nem jelölték a rendezők között. Mindez azonban inkább csak olaj volt a tűzre. 

Egyre több rasszista mozzanat látott napvilágot a szervezet táján: nem vettek részt olyan, feketék főszereplésével készülő, vagy az ő történetüket tematizáló filmek és sorozatok sajtótájékoztatóján, mint a Bridgerton, a Queen and Slim vagy a Csajtúra és nem voltak hajlandók a diverzitást elősegítő konzultánst sem felvenni. A botrányok hatására utóbbit orvosolták és azt ígérték, 13 fekete taggal bővítik soraikat. Ekkor azonban napvilágot látott a HFPA egyik tagja és volt elnöke, Philip Berk nyilatkozata, aki a Black Lives Mattert rasszista gyűlöletmozgalomnak nevezte.

A rájuk zúduló össztűz miatt a szervezet múlt csütörtökön bejelentette, hogy hatalmas változásokat eszközöl és igyekszik megjavulni: többek között immár 20 új fekete tag felvételét lengették be. Csakhogy ekkor már senki nem hitt nekik – az egyetlen kivétel az NBC csatorna volt, ami a jövő évi díjátadót közvetíti: azt nyilatkozták, továbbra is úgy tervezik, hogy náluk látható majd a 2022-es ceremónia.

A Netflix fejese ellenben levélben közölte, hogy ameddig a belengetett változások meg nem valósulnak, a streamingszolgáltató nem dolgozik többet együtt a HFPA-val. A tiltakozók közé hamarosan az Amazon és a WarnerMedia is csatlakozott.

Hétfőn érkezett a hír, hogy tiltakozása jelélül Tom Cruise visszaküldte három Golden Globe-díját a szervezetnek. A színész a Jerry Maguire – A nagy hátraarcért, a Magnóliáért és a Született július 4-én című filmért nyerte el a díjat. Nem ő az egyedüli, aki felszólalt a szervezet ellen: többek között Scarlett Johansson és Mark Ruffalo is elítélte a HFPA-t. Ekkora nyomásnak már az NBC sem tudott ellenállni: bejelentették, hogy mégsem közvetítik a jövő évi díjátadót. „Továbbra is hiszünk abban, hogy a HFPA elkötelezett a reformok mellett. Azonban az ilyen mértékű változások jelentős munkába és erőfeszítésbe kerülnek, és úgy érezzük, a HFPA-nak időre van szüksége mindezekhez” – fogalmazott a csatorna. Annak továbbra sem zárták ki a lehetőségét, hogy 2023-ban ismét sugározzák majd a ceremóniát, amennyiben az ígért változások valóban lezajlanak.

Máris találgatni kezdték azonban, mi veheti át a Golden Globe helyét.

A díj soha nem szakmaiságáról volt híres, ám az első jelentősebb, tévén is közvetített ceremóniaként jelentős szerepet játszott az Oscar felé vezető úton.

Egyesek úgy vélik, a hasonló események nézettsége évről évre zuhan, és különben is túl sok van belőlük, épp ezért pótolni sem kell a Globe-ot. Mások szerint végre eljöhet az olyan, eddig kevésbé szem előtt lévő díjak ideje, mint a függetleneket kitüntető Gotham Awards, vagy a kritikusok által odaítélt Critics Choice Award. Szintén benne van a pakliban, hogy valamelyik másik kritikusszövetségi elismerés kerülhet előtérbe: a National Board of Review, a New York-i, vagy épp a Los Angeles-i kritikusok díja. Ha nem a kritikusok, akkor a céhek lehetnek a befutók: a Rendezői, Produceri, Írói vagy a Színészek Céhének eseménye lehet a következő nagy durranás.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.