Zukor Adolf stúdiója a Netflix új kihívója

Mikrofilm

A Paramount streamingplatformja nemrég indult, de jövőre már hetente mutatna be új filmeket.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricsén született Zukor Adolf saját idejében az egyik legismertebb és legkeményebb, a vetélytársait kegyetlenül félreállító filmes mogulnak számított. A filmvilág Napóleonja alapította a világ egyik első filmstúdióját, a Paramountot, és számos olyan újítás fűződik a nevéhez, amely nélkül Hollywood nem lenne az, ami. 

Ő jött rá, hogy valójában az ismert arcok vonzzák az embereket a mozikba, így elsők között épített sztárkultuszt színészei köré; hitt benne, hogy az a legjövedelmezőbb, ha a gyártástól a forgalmazásig minden filmágazat egy kézben összpontosul; és azon kevesek közé tartozott, aki a tévé megjelenésével nem temetni kezdte a mozit, hanem azon dolgozott, hogy a kettőt összefogva hódítsák meg a nézőket.

Mostanra azonban a Paramount már nem a változások élén álló, innovatív műhely, hanem inkább afféle filmes veterán, az egyik utolsó mohikán a hagyományos, nagymúltú filmstúdiók között: a „Nagy Ötök” közül például egyedüliként tartotta meg bázisát Los Angelesben.

A filmes trendeket ma már nem a régi nagyok uralják: a Big Five-ból (Paramount, Warner Bros., 20th Century Fox, MGM, RKO) az 1990-es évekre Big Six lett (Paramount, Warner Bros., 20th Century Fox, Universal, Columbia, Walt Disney Pictures), a jövőt azonban már inkább a techcégek és hatalmas konszernek uralják majd – mint mi is megírtuk, a filmipar legbefolyásosabb hat vállalata ma így néz ki: Apple, Amazon, AT&T, Comcast, Disney, Netflix. A Paramountot tulajdonló ViacomCBS eleve összeolvadással jött létre, azonban még így is kicsinek számít ezekhez képest.

Késve ugyan, de úgy tűnik, a Paramount is felvette végre a fonalat, és a Netflix, az Amazon, az Apple és a Warner-HBO után belevágott a streamingbizniszbe.

A Paramount+ nevű platform idén márciusban indult, elődje a 2014 óta működő CBS All Access online videótár volt.

A rebrandingelt streaming bár vetélytársaihoz képest elkésett ugyan, de hatalmas előnye, hogy egy nagy hagyományokkal rendelkező stúdió áll mögötte, azaz nem kell olyan eszeveszett módon tartalom után vadásznia, mint mondjuk az Apple-nek: filmes könyvtára már kezdetektől 30 ezer sorozatepizódot és 2500 filmet tartalmazott, a portfólióba pedig olyan márkák tartoztak, mint a CBS, a Comedy Central, az MTV vagy a Nickelodeon.

A meglévő filmek és sorozatok mellett természetesen már induláskor eredeti, csak a platformra készülő tartalmakat is ígértek, ennek részleteit azonban csak most hozták nyilvánosságra. Eszerint 2022-től minden héten egy új, csak ide szánt film érkezik majd a Paramount+-ra.

Addig sem maradnak azonban az előfizetők tartalom nélkül:

júniusban a mozikat kihagyva debütál majd itt Mark Wahlberg és Chiwetel Ejiofor Infinite című sci-fi thrillere.

Antoine Fuqua (A hét mesterlövész, A védelmező) filmjében egy férfi rájön arra, hogy hallucinációi valójában az előző életeiből származó látomások. A bemutatót eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt azonban idénre csúszott, a mozik pedig pont az ilyen sztárokkal teletűzdelt, látványos darabok után áhítoznak, és nem is hiába: Godzilla és Kong például a karantén utáni mozi első királyaivá váltak.

A Paramount azonban úgy döntött, hogy a Warner által kitaposott utat választja: kasszasiker-várományosait inkább egyből felpakolja  a netre, így felduzzasztva előfizetői táborát. Szintén egyből a platformra érkezik majd a Paranormal Activity 7. része, és A csókfülke főszereplőjének, Joey Kingnek a legújabb mozija, a The In Between című romantikus, sci-fi elemekkel is átszőtt dráma.

Emellett nyáron további ezer film érkezik majd a filmes könyvtárba, köztük olyan sikerekkel, mint a Bosszúállók, a Skyfall vagy a Rocketman. Természetesen a streaming lesz majd végső nyughelye azoknak a paramountos filmeknek is, amelyek a moziban debütálnak: ilyen például A hang nélkül második része, amelynek premierje május 31, majd 45 nap múlva már nézhető is lesz online.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az Infinite-hez hasonló, eredeti tartalmakért kell-e majd külön fizetni. A mozikat kihagyó gigaprodukcióknál nem ritka az ilyen eljárás, a Mulanért is extra összeget kellett fizetni a Disney Plus-előfizetésen felül. A Paramount+ alapcsomagja egyelőre 5,99 dollárba (kb. 1700 forintba) kerül, ami pár dollárral alacsonyabb a Netflix vagy az Amazon Prime előfizetési díjánál.

A tervek szerint a streamingplatform hamarosan Magyarországon is elérhetővé válik, azt azonban egyelőre nem tudni hogy mikor, és azt sem, mennyibe fog kerülni.

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.