Máris megvan Batman következő ellenfele – nem rá számítottunk

  • Szabó Ádám
  • 2019. október 20.

Mikrofilm

Egy igazi színész jön. Jim Carrey örökségével kell kezdenie valamit.

A mozik világszerte még mindig Joaquin Phoenix Jokerének eszelős nevetésétől hangosak – olyannyira, hogy Velencei Filmfesztivál fődíja ide, realista dráma oda, a film akár az 1 milliárd dolláros bevételt is elérheti, ami egy szokványos blockbusternek is becsületére válna – a Warner Bros. stúdió azonban máris Batman következő szupergonosza után kutat.

Azt már régóta tudjuk, hogy a Denevérembert a reneszánszát élő Robert Pattinson alakítja majd, míg a Macskanőt Michelle Pfeiffer, Anne Hathaway és Halle Berry után ezúttal Zoe Kravitz játszhatja el – ő Lenny Kravitz lánya, akit legutóbb a Hatalmas kis hazugságok című sorozatban láthattunk. A főgonosz kilétére is fény derült már: az 1995-ös Mindörökké Batman után újra Rébusz teszi próbára Gotham City polgárait. Abban a filmben Jim Carrey volt a kérdőjelekkel tarkított, latexruhás eszelős.

Az új Batman tényleg mindent visz

Fénykorát éli a színész, lassan minden szuperhőst ő alakít. Robert Pattinsont az Alkonyat-sorozattal azonosítani legalább olyan idejétmúlt dolog, mint a Hatodik érzéket emlegetni M. Night Shyamalannal kapcsolatban, vagy a Dogma-mozgalom előírásait követelni Lars von Trier filmjeitől.

Sokáig úgy tűnt, hogy az új filmben a Superbad – avagy miért ciki a szexszel befutott, aztán a Pénzcsinálóval és a Wall Street farkasával komoly színésszé avanzsált

 

Jonah Hill lesz a befutó

 

– több helyen kész tényként közölték a hírt. Pár napja viszont maga Hill hűtötte le a kedélyeket: elmondta, hogy nem sikerült megállapodniuk a stúdióval. A Warner Bros. nem szomorkodott sokáig, szinte azonnal új színészt keresett, akivel már sikerült is megállapodniuk: az Indiewire híradása szerint Paul Dano lett a szerencsés kiválasztott. Dano

 

generációja egyik legkiválóbb színésze,

 

akire a fesztiválokon és díjátadókon mégis meglepően kevés fény vetül. Hillhez hasonlóan őt is egy tinivígjátékban, a Szüzet szüntessben ismerte meg a világ 2004-ben, ezután azonban szinte rögtön elindult a komolyabb, drámai szerepek felé. A Család kicsi kincse című nagysikerű, díjkedvenc indie dramedyben ő alakította Dwayne-t, a Nietzsche-rajongó, némaságot fogadott tinédzsert, majd következett karrierje eddigi csúcspontja, a Vérző olaj 2007-ben. A filmet az elmúlt évtizedek legjobbjai között szokás emlegetni, ahogy Daniel Day-Lewis alakítását is – talán épp ezért esik kevesebb szó Dano zseniális játékáról. Pedig a helyi kiskirályként tevékenykedő papk méltó párja Day-Lewis olajcézárjának.

Az elmúlt néhány évben Dano felváltva vállalt szerepeket könnyed blockbusterekben és komolyabb művészmozikban, de akár indie filmekben is: a Pótpasit és a Kéjjel-nappalt az egyik legradikálisabb revizionista western, a Meek’s Cutoff követte; egy Cowboyok és űrlényekre pedig mindig jutott egy Fejbenjáró bűn. A legutóbbi projektjeit szinte kivétel nélkül szerette a közönség és a kritika is: Looper – A jövő gyilkosa, Fogságban, 12 év rabszolgaság. A Szeretet és köszönetbenben ő alakította a fiatal Brian Wilsont, Az ember, aki mindent tudottban pedig a Daniel Radcliffe fingó hulláját meglovagolva menekült meg egy lakatlan szigetről. A Szökés Dannemorából című mini sorozatot, melyben az egyik, börtönből meglógó fegyencet alakítja, 2 Golden Globe-ra és 12 Emmyre jelölték – Dano is nominációt szerzett, de jellemző, hogy a sorozattal kapcsolatban mindenki inkább Patricia Arquette alakításáról beszélt.

A stílszerűen csak The Batman címen futó legújabb szuperhősfilm munkálatai jövőre kezdődnek, a mozi pedig várhatóan 2021 nyarán érkezik a mozikba. A rendező a Cloverfieldért és az új A majmok bolygója-sorozatért felelős Matt Reeves lesz, aki annyit árult el, hogy egy fiatalabb Batmant igyekszenek ábrázolni, ám Nolan trilógiájától eltérően mégsem egy eredettörténetet szeretnének.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.