Még az Aranypolgár sztorija mögött is van egy sztori
mank-david-fincher-1_dnt5_top_story_lead.jpg
Mank

Még az Aranypolgár sztorija mögött is van egy sztori

  • narancs.hu
  • 2020. október 28.

Mikrofilm

David Fincher pedig úgy meséli el, hogy visszarepít minket a 30-as évekbe. Itt az Oscar-várományos Mank előzetese.

Múlt nyáron adtunk hírt arról, hogy a Harcosok klubja, a Hetedik, vagy A közösségi háló rendezője, David Fincher 5 év után jelentkezik ismét mozifilmmel, amit ráadásul 2003-ban elhunyt apja forgatókönyvéből készít az Aranypolgár forgatókönyvírójáról.

Mi lesz ebből: 5 év után jelentkezik filmmel a Hetedik és a Holtodiglan rendezője!

Ráadásul saját apja forgatókönyvéből dolgozik! 5 év után jelentkezik ismét játékfilmmel David Fincher - a Variety híradása szerint a Hetedik és Social Network - A közösségi háló rendezője Herman Mankiewiczről, Az aranypolgár forgatókönyvírójáról készít életrajzi filmet.

Eric Roth producer már akkor azt nyilatkozta: a Mank nem pusztán egy film lesz a 30-as évek Hollywoodjáról, hanem úgy is fog kinézni, mintha akkor készült volna. Az Oscar-díjas Gary Oldman alakítja benne Herman J. Mankiewicz-et, az alkoholista írót, akinek szemén át betekintést kaphatunk a kor filmgyártásába - miközben ő azon igyekszik, hogy befejezze Orson Welles Aranypolgárának forgatókönyvét.

"Azt akartuk, hogy a film úgy nézzen ki, mintha most találták volna meg a UCLA egyetem archívumában, vagy Martin Scorsese pincéjében, és épp készen állna a felújításra" - nyilatkozta Fincher a filmjéről. Olyan szinten odafigyeltek erre a látszatra, hogy még a filmzenét is régi mikrofonokkal rögzítették, hogy a zajok és zizegések is hasonlítsanak a 30-as, 40-es évek hangzásvilágához. Ami a képeket illeti, a lehető legjobb minőségű kamerákkal dolgoztak, csak azért, hogy aztán digitálisan roncsolják és butítsák a látványt.

Egyvalamivel kapcsolatban azonban elengedték a valósághoz való ragaszkodást: Gary Oldman egyáltalán nem hasonlít Mankiewiczhez. A színész 2018-ban nyert Oscart A legsötétebb órában nyújtott Churchill-alakításáért; elképesztő smink- és maszkmesteri munka segített neki, hogy a politikus bőrébe bújhasson. Most azonban semmiféle extra rásegítést nem kapott, még egy parókát sem. "Nem is emlékszem, mikor csináltam utoljára ilyet. Korábban mindig volt valami segítségem. Sokat agyaltam a dolgon, mivel egyáltalán nem úgy nézek ki, mint Mank. Tom Burke legalább hasonlít Wellesre, és Amanda Seyfried is Marion Daviesre!" - mondta Oldman, aki végül mégis belenyugodott a dologba, sőt, kifejezetten felszabadult, hogy Fincher tanácsára trükkök nélkül hozhatta a figurát.

A Mank az idei, csonka Oscar-szezon egyik nagy dobása lehet, a film, Fincher és Oldman is reménykedhet a jelölésben. A Netflix a szabályoknak megfelelően novemberben néhány moziban vászonra küldi a filmet, hogy indulhasson a szoborért, december 4-től pedig a Netflixen is elérhetővé válik.

Figyelmébe ajánljuk