Mi lesz ebből: 5 év után jelentkezik filmmel a Hetedik és a Holtodiglan rendezője!

  • Szabó Ádám
  • 2019.07.15 16:49

Mikrofilm

Ráadásul saját apja forgatókönyvéből dolgozik!

5 év után jelentkezik ismét játékfilmmel David Fincher – a Variety híradása szerint a Hetedik és Social Network – A közösségi háló rendezője Herman Mankiewiczről, Az aranypolgár forgatókönyvírójáról készít életrajzi filmet. Fincher legutolsó mozija a Holtodiglan volt, ami anyagilag és kritikailag is sikert aratott, ráadásul Oscarra is jelölték – a rendező utána mégis inkább a tévé felé fordult, és elkészítette az elmúlt évek egyik legjobb sorozatát, a Mindhuntert, aminek második évada augusztusban érkezik a Netflixre.

A Mank című életrajzi film szintén a streamingplatformra készül, ráadásul Fincher apjának forgatókönyvéből, amit az még 2003-as halála előtt írt meg. A főhőst, Herman Mankiewiczet az Oscar-díjas

Gary Oldman alakítja

majd, a sztori pedig azt mutatja be, hogyan készült el minden idők egyik legjobb filmjének szkriptje  várhatóan bepillanthatunk majd a botrányos forgatásba és megismerhetjük Orson Welles megszállott perfekcionizmusát is. Mint ismert, Az aranypolgár csak szép lassan nyerte el helyét a filmtörténet legkiválóbb mozijai között – a kasszáknál megbukott, az 1942-es Oscar-gálán pedig a Hová lettél, drága völgyünk? nyerte el a fődíjat, Welles filmje 9 jelöléséből egyetlen Oscart szerzett – épp Mankiewicz a rendezővel közösen írt forgatókönyve győzött.

A Mankot Fincher eredetileg az 1997-es Játsz/ma után akarta elkészíteni Kevin Spacey főszereplésével, ám a stúdióknak nem tetszett, hogy a rendező Az aranypolgárhoz hasonlóan

fekete-fehérben képzelte el a filmet.

A Netflixet szerencsére mindez nem izgatta – ők mutatták be Alfonso Cuarón hasonló stílusban készült Romáját is; ráadásul ahogy az Indiewire megjegyzi, idén lehet, hogy a streamingplatform eléri azt, ami tavaly nem sikerült, és elhozzák a legjobb film Oscarját. Olyan kritikuskedvenc rendezőknek érkezik ugyanis filmje 2019-ben a Netflixre, mint Dee Rees, Martin Scorsese vagy Noah Baumbach – sőt, Meryl Streep is velük tervezi elhódítani következő Oscarját, egy bukott Broadway-sztárról szóló bukott Broadway-darab filmadaptációjával.

Meryl Streep bukott Broadway-darabbal fut neki a következő Oscarnak

Igazi sztárparádé várható a Netflix új musicaljében. A The Prom című musical 2016-os, atlantai ősbemutatója után tavaly debütált a Broadway-n. Az alkotók (Matthew Sklar, Chad Beguelin, Bob Martin) nevéhez korábban olyan darabok tartoztak, mint a Nászok ásza, vagy a Mi a manó musical-adaptációi - a The Prommal viszont a következő et, Producerek et, vagy épp az új kot szerették volna megalkotni.

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.