Borat legújabb áldozatai a vírusszkeptikusok és New York volt polgármestere is
borat-subsequent-moviefilm-review-1200_top_story_lead.jpg
Borat 2

Borat legújabb áldozatai a vírusszkeptikusok és New York volt polgármestere is

Mikrofilm

A Borat folytatásában Sacha Baron Cohen ismét egy rakás embert átejtett - szokás szerint akadt, aki nem viselte jól, hogy görbe tükröt tartanak neki. Bemutatjuk az új és néhány régebbi áldozatát is.

Sacha Baron Cohen 2006-os Boratja akkora sikert aratott, hogy nem sokkal később a komikus úgy nyilatkozott: visszavonultatja a figurát. A döntés legalább annyira volt szomorú, mint amennyire érthető: Cohen bevett munkamódszere szerint ugyanis úgy ölti magára a figuráit, hogy még a kamera kikapcsolása után sem bújik ki a szerepéből; rejtett kamerával vagy a szereplők megtévesztésével veszi fel a jeleneteket, és csak azokat avatja be abba, hogy mi készül, akiket feltétlenül muszáj. Amit tehát a 2006-os filmben láthatunk, az az esetek többségében a szereplők valós reakciója. Persze akadnak kivételek: Pamela Anderson elrablása az ő beleegyezésével történt - igaz, mint később kiderült, ez a jelenet vetett véget az egykori Baywatch-sztár Kid Rockkal kötött házasságának. Érdemes megnézni viszont az alábbi videót, amely a romániai Glodban készült: a falu a filmben Borat kazahsztáni otthonát, Kuseket "alakítja"; a lakosok pedig szemmel láthatóan rosszul viselik, amikor felhozzák nekik a mozit. Tanulságos, hogy Cohenre is Boratként utaltak, a színész ugyanis végig a kazah riporter szerepében maradt a forgatás során, Glod lakóinak pedig azt állították, egy egyszerű dokumentumfilmet készítenek. A legelkeseredettebnek az a helyi hegesztőmunkás tűnik, akit a filmben a falu szerelőjeként és magzatelhajtójaként emlegetnek. De a helyiek többsége olyan szinten bizalmatlanná vált a kamerákkal szemben, hogy a BBC stábját is csaknem meglincselték.

A film világsikere után lehetetlenné vált Cohen számára, hogy hasonló módon megtévessze az embereket. Épp ezért inkább további alteregóihoz fordult: 2009-ben a meleg osztrák riporter, Brüno is saját filmet kapott, a következő években pedig a színész kipróbálta magát vígjátéki (A diktátor, Agyas és agyatlan) és drámai (A nyomorultak, A chicagói 7-ek tárgyalása) szerepekben egyaránt. Nem hagyott fel megtévesztő áldokumentumfilmjeivel sem: a két évvel ezelőtti Who is America? a Borat legjobb hagyományait élesztette fel -

csak épp ahogy a világ is megosztottabb és durvább lett, úgy a gúny is sokkal jobban mart.

A hétrészes sorozatban több figurát is magára öltve vette célba többek között az amerikai szélsőjobbot és a patriotizmust. A legemlékezetesebb jelenetek közé tartozik az OJ Simpsonnal készített álinterjúja, melyben megpróbálta rávenni az egykori sztárt, hogy ismerje be felesége meggyilkolását; a Dick Cheney volt alelnökkel készült beszélgetése, mely során aláíratott vele egy rabok tiltott vizes fojtogatása (waterboarding) során használt vizespalackot; vagy épp amikor egy republikánus képviselőt semmisít meg úgy, hogy az abból semmit sem sejt.

Idén nyáron Cohen ismét bekerült a hírekbe: mi is megírtuk, hogyan csinált hülyét a rasszistákból saját bulijukon, például azzal, hogy vírustagadó mondókát énekeltetett velük. Végül a felháborodott tömeg elől saját biztonsági személyzetének kellett kimentenie a komikust. Akkor még nem lehetett tudni, mi volt a performansz célja: sokan azt gyanították, a Who is America? új évadához készült a tréfa; már ekkor is felröppentek azonban hírek, hogy esetleg a kazah riporter készül a visszatérésre.

Saját bulijukon csinált hülyét a rasszistákból a Boratot alakító komikus

Sacha Baron Cohen rasszista énekléssel űzött gúnyt az amerikaiakból. Sacha Baron Cohen egész karrierje a parodizálásra épül: legismertebb figurája talán Borat, egy kazah riporter, de szkeccsei után mozifilm készült Brüno nevű karakteréből (aki egy meleg osztrák divatőrült) és Ali G-ből is (aki egy fekete szlenggel beszélő fehér angol raper).

Néhány héttel később a pletyka igaznak bizonyult: kiderült, hogy Cohen a karantén idején titokban leforgatta a Borat folytatását. Mivel a mozik a koronavírus miatt Amerika jelentős részében még mindig zárva tartanak, a film jogait az Amazon vásárolta meg, október 23-án pedig be is mutatták. Egy visszatérő poénjának köszönhetően a mozi menet közben is többször címet változtat, de a hivatalos magyar elnevezés végül így szól:

Borat utólagos mozifilm: Produkciós kenőpénz szállítása az amerikai rezsimnek a Kazahsztán egyszeri dicsőséges nemzetének hasznára.

A premier óta forrnak az indulatok a film körül - ahogy arra számítani lehetett. A legnagyobb botrányt a Rudy Giuliani volt new yorki polgármesterrel, Trump egyik leghangosabb támogatájával forgatott jelenet okozta. Ebben Giuliani Borat lányával interjúzik, majd kettesben elvonulnak a hálószobába, ahol Giuliani erősen félreérthető mozdulattal a nadrágjába nyúl. A botrányra maga Borat reagált egy Twitter-üzenetben: ebben elmondta, hogy meg kell védenie Giulianit, mivel a fake news média valami undorító dolgot próbál kihozni abból, ami egy ártatlan, beleegyezésen alapuló sexy-time volt egy felnőtt ember és a 15 éves lánya között.

 

Giuliani szintén Twitteren próbálta megvédeni magát, azt állítva hogy semmi félreértésre okot adható dolog nem történt, ha pedig Cohen mást állít, akkor hazug. Erre a komikus a Good Morning America című reggeli műsorban úgy fogalmazott: "Azt mondom, hogy ha az ügyvédje megfelelő viselkedésnek találja, amit Giuliani akkor csinált, akkor az ég tudja, mi egyebet művehetett még női riporterekkel hotelszobákban".

A Giulianit átverő női riporternő nem más, mint a Borat lányát alakító Maria Bakalova, aki egyben a film női főszereplője is. Az első epizód egyik női főhőse, a prostituáltból Borat feleségévé avanzsáló Luenelle ugyanis meglepő módon nem szerepel a folytatásban. Elsősorban logisztikai problémák miatt maradt ki a forgatásból, de mivel hivatásos színésznőként tagja a színészi szakszervezetnek is - ő tehát azon kevesek közé tartozik, aki szerepet alakított az első epizódban -, a második epizódért annak ellenére megkapta a gázsiját, hogy nem is szerepel benne. Valószínűleg eredetileg korábbi felvételeken feltűnt volna, ám ezek nem kerültek be a végső változatba.

Maria Bakalova viszont nemcsak hogy szerepel, de sokak szerint el is lopja a show-t. A bolgár színésznő korábban több európai filmben és sorozatban is feltűnt már. Cohen több mint 600 fiatal színésznővel interjúzott, közülük választotta ki Bakalovát, elmondása szerint azért mert nemcsak elképesztően bátor és vicces, de képes valódi érzelmeket is ébreszteni a nézőben. Bár sok esélye nincs rá, de egyes elemzők máris arról beszélnek, hogy alakításáért Oscar-jelölést is megérdemelne. Hogy az Oscar vevő Borat poénjaira, azt az is jelzi: az első rész jelölést kapott a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában.

A második epizód forgatása abban is különbözött az előzőétől, hogy Cohen egy alkalommal rendhagyó módon forgatás közben kilépett a karakteréből. A kazah riporter egyik fő jellemzője antiszemitizmusa; egy jelenetben találkozik egy zsidó asszonnyal, aki azonban meglágyítja a szívét. Az illető nem más, mint Judith Dim Evans holokauszt-túlélő, aki a forgatás után, még a bemutató előtt elhunyt - a mozit az ő emlékének dedikálták az alkotók. Forgatás közben a hírek szerint Cohen kibújt Borat bőréből, hogy elmagyarázza Evansnak a jelenet lényegét és kontextusát, valamint azt, hogy ő maga is zsidó származású. Mindez azonban Evans örököseit nem hatotta meg: szerintük aljas húzás volt így átverni édesanyjukat, aki ha tudta volna, hogy egy paródia része, biztosan nem járult volna hozzá a forgatáshoz. Beperelték a produkciót, a pert azonban a georgiai bíróság végül elutasította. Cohen azonban megegyezett az Amazonnal, hogy a film mellett biztosítsanak platformot Evans teljes történetének bemutatására, illetve egy megemlékező weboldalt is létrehozott a holokauszt-túlélő számára.

A Borat folytatásának egyik legnagyobb vívmánya: annak ellenére sikerült ismét átvernie az embereket, hogy gyakorlatilag az egész világ ismeri őt. Az Indiewire utánajárt a mozi 17 legőrültebb jelenetének hogy kiderítse, hogyan úszták meg a mutatványokat. Egy Georgiában tartott előkelő bálra például úgy jutottak be, hogy Cohen professzornak álcázta magát, aki épp előírásos módon bevezeti lányát a társaságba - később azonban egy megbotránkoztató termékenységi tánccal borzolják a jelenlévők kedélyeit. A jelenet előtt a bál résztvevőivel egy popkulturális kvízt töltettek ki, hogy kiderüljön, tudják-e ki Sacha Baron Cohent. Végül az ominózus táncot csak azok láthatták, akik nem ismerték a komikust, így azt sem tudhatták, hogy átverés áldozatai. Egy másik átverés során Borat lánya egy Macey Chanel nevű influenszert faggatja arról, hogy foghatna pénzes, öreg férjet magának. Az instagram-sztár a kérdést komolyan véve elmondja, hogyan kell sugar daddyt szerezni. Újságírói kérdésre persze Chanel azt mondta, hogy csak szerepet játszott, és pontosan tudta, hogy az őt kérdező Bakalova is színésznő; ennek ellenére átverve érzi magát, mert azt mondták neki, hogy a beszégetés egy Netflix-dokumentumfilmhez készül.

A Borat utólagos mozifilm elérhető az Amazon Prime-on

Figyelmébe ajánljuk