Meghalt Linda Manz

  • - palosm -
  • 2020. augusztus 16.

Mikrofilm

58 éves volt.

Augusztus 15-én hosszan tartó tüdőbetegség után 58 évesen meghalt Linda Manz. Az egészen különleges kisugárzású színésznőnek nem volt sok szerepe, a 90-es évek közepétől alig tűnt fel filmekben, nyilatkozatai szerint teljes nyugalommal engedte el a színészi karriert, ahogy egy riporter fogalmazott: jobban izgatták a receptek és az unokái, mint az, hogy felidézze egykori ikonikus alakításait, és azt, hogy egykor ő testesítette meg a punk nihilizmus szellemét.

Manz pár kultikus filmben nyújtott meghatározó alakításával beírta magát a filmtörténetbe.

15 évesen tűnt fel először Terrence Malick második filmjében, a csodálatos-álomszerű Mennyei napokban, és a rendezőt annyira lenyűgözte, hogy a végső vágat elkészülte után írt egy külön narrációt neki, így a néző az egész történetet a 15 éves kamasz elmeséléséből ismeri meg.

Játszott még Dennis Hopper 1980-as Out of the Blue-jában, és két egészen döbbenetes jelenet erejéig feltűnt Harmony Korine debütfilmjében, a Gummóban (magyarul: Tétova lelkek címen futott egy időben), mint a főszereplő fiú, Solomon édesanyja — egy anya, aki játékpisztollyal a kezében mondja a gyerekének: „Ha nem mosolyogsz, megöllek.“

Figyelmébe ajánljuk