Megvan a pandémia után újranyitó mozik első sikerfilmje

  • narancs.hu
  • 2021. június 1.

Mikrofilm

A Hang nélkül 2 a megváltozott mozihelyzetben is megismételte az első rész sikerét.

Az elmúlt időszakot az egész világon a koronavírus uralta, és mivel a mozik nagy része is zárva volt Amerikában, a sikerfilmek premierjeit elhalasztották, vagy egyszerűen továbbadták valamelyik streamingszolgáltatónak. Különösen azután váltak óvatossá a stúdiók, hogy a Messiásként várt Tenetet tavaly ősszel az első, óvatos enyhítések közepette azonnal moziba küldték, Chrisopher Nolan filmje pedig elhasalt a kasszáknál. Azóta a blockbusterek többsége egyszerre érkezik a filmszínházakba és az internetre; az autósmoziban sikert arató apró horrorok után pedig ismét a nagyvadak területévé váltak a mozik: Godzilla és Kong váltak a karantén utáni vásznak első királyaivá.

Az Emlékezet napjaként ismert amerikai nemzeti ünnepen (május utolsó hétfőjén) azonban megtörtént a trónfosztás:

a Hang nélkül 2 négy nap alatt 57 millió dollárnyi bevételt gyűjtött össze, ami a szakértők szerint a mozik feléledését is jelzi.

John Krasinski filmjének bemutatkozó eredménye ugyanis jobb, mint a Godzilla kivételével az elmúlt 15 hónapban bemutatott filmek összbevétele: a Tenet és a Croodék: Egy új kor egész pályafutása alatt nem tudott ennyi pénzt összeszedni. A Hang nélkül első részét 2018-ban mutatták be – a koronavírusnak akkor még a hírét sem ismertük, de a 17 millió dollárból készülő film 50 milliós hétvégével nyitott és végül világszerte 340 millió dollárt suttogott össze.

A folytatás már 61 millióból forgott, de az eredménye így is tisztességesnek mondható. A filmet eredetileg tavaly márciusban mutatták volna be, ám a vírus miatt a premier folyamatosan tolódott. A mostani mozis futása azért is számít eseménynek, mert azon kevés filmek közé tartozik, amely egyedül a vásznon látható. A forgalmazó Paramount stúdió nemrég izzította be streamingplatformját, a Hang nélkül 2 várhatóan egyenesen ide katapultál majd. Egyelőre több mint 3700 tengerentúli moziban fut, ráadásul a közegészségügyi helyzet arrafelé is javulóban van: az amerikai felnőtt lakosság több mint 50 százaléka kapta már meg az első oltását, a legnagyobb moziláncok pedig nemrég jelentették be, hogy a teljes vakcináción átesett nézőknek már maszkot sem kell hordaniuk a termekben.

A horrorfolytatás kihívói közé tartoztak a továbbra is jó futó Godzilla és Kong mellett a Disney Szörnyellája vagy Raya és az utolsó sárkánya (mindkettő egyszerre látható a moziban és online is), valamint a Fűrész-franchise-t újraindító Spirál és Guy Ritchie és Jason Statham legújabb akciója, az Egy igazán dühös ember.

A Hang nélkül 2-t nálunk június 17-én mutatják be a mozikban.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk