Minden idők leghíresebb romantikus trilógiájának az elkészítése egyáltalán nem volt annyira romantikus

  • Szabó Ádám
  • 2019. október 7.

Mikrofilm

Julie Delpy odanyilatkozott, mire Richard Linklater közleményt adott ki. Így készültek a Mielőtt-filmek.

Richard Linklater Mielőtt-trilógiájának mindegyik darabja ott van a legjobb romantikus filmek között; ráadásul a mozikat mai napig afféle bájos kultusz övezi. Nem történik bennük más, csak egy férfi és egy nő beszélgetnek – mindezt ráadásul ma már ritkán látható, romantikus módon, Ethan Hawke és Julie Delpy főhősökkel együtt találta ki Linklater, a forgatókönyveket is együtt írták.

Kilenc évente aztán ismét összeültek és megcsinálták a következő részt.

  • A Varietynek adott interjúban Julie Delpy azonban bevallotta, volt a trilógiának egy sötét, eddig kevésbé ismert oldala is: az 1995-ös Mielőtt felkel a Napért a női főszereplő alig a tizedét kapta annak, mint amennyit férfipartnere, Ethan Hawke.
  • A második epizódra, a 2004-es Mielőtt lemegy a Napra valamennyit konszolidálódott a helyzet: Delpy ekkor körülbelül Hawke gázsijának felét tehette zsebre – ne feledjük, nemcsak a főszerepet játszották el, hanem az írásban és a teljes alkotási folyamatban is ugyanúgy részt vettek mindketten!
  • A harmadik részt, a 2013-as Mielőtt éjfélt üt az órát Delpy már csak úgy vállalta, ha pontosan annyit kap, amennyit férfi alkotótársa.

A TimesUp és hasonló kampányok hatására mintha lassan javulna a filmiparban tapasztalható egyenlőtlenség a női és férfi fizetések között, azonban a mai napig bőven akad példa hasonló igazságtalanságra.

Julie Delpy és Ethan Hawke a harmadik rész bemutatóján

Julie Delpy és Ethan Hawke a harmadik rész bemutatóján

 

 

2017-ben az egyik kulcsszerepet alakító Kevin Spacey szexuális botrányai miatt Ridley Scott számos jelenetet újraforgatott A világ összes pénze című filmjéhez. Spacey szerepében immár Christopher Plummerrel (őt később Oscarra is jelölték alakításáért) – az újraforgatásokért a női főszereplő, Michelle Williams

mindössze 1000 dollárt,

míg a férfi főszerepet alakító Mark Wahlberg 1,5 milliót kapott. Szintén árulkodó, hogy a világ egyik legdrágább sorozatának, A koronának a főhőse, Claire Foy nem a show legjobban fizetett színésze – pedig, hát ő az, akinek a fején ott pihen az a bizonyos korona.

Az emlegetett trilógia rendezője, Richard Linklater közleményben igyekezett megmagyarázni Delpy egyenlőtlen fizetését. Mint írja, igazából senki nem kapott nagy fizetést, az első két epizód ugyanis darabonként 2,7 millió dollárból készült – ráadásul a filmek csak úgy valósulhattak meg, hogy maga Ethan Hawke vett vissza saját gázsijából.

A fizetéseket a színészek mögött álló ügynökök tárgyalják meg a színfalak mögött, és való igaz hogy Delpy sokkal kevesebbet kapott, mint férfi társa. „1994-ben azonban ezt senki nem tekintette igazságtalanságnak, Julie ugyanis akkor igyekezett megalapozni hírnevét az Egyesült Államokban, míg Ethan generációja egyik legnagyobb sztárjának számított, abban az időben úgy tűnt, szinte mindenben ő szerepel” – magyarázta a rendező.

Ha Hawke nem dönt úgy, hogy szokásos gázsija töredékéért elvállalja a szerepet, a trilógia valószínűleg soha nem jöhetett volna létre – ettől függetlenül azonban Linklater igyekszik leszögezni, hogy az egyenlőtlen bérek helyzete egy nagyon is létező probléma, ami ellen minden eszközzel harcolni kell.

Figyelmébe ajánljuk