Nem adott engedélyt rá, hogy a történetét felhasználják

  • narancs.hu
  • 2019. december 23.

Mikrofilm

Megszólalt az igazi Ljudmilla, akinek a férje tűzoltóként dolgozott a csernobili atomkatasztrófa során.

Az HBO Csernobil című sorozatának egyik főszereplője, Ljudmilla Ignatyenko a produkció megjelenése óta először szólalt meg – írja a hvg.hu a BBC nyomán.

Ignatyenko férje tűzoltóként dolgozott, majd lett az egyik halálos áldozát. Interjújában azt mondta, nem adott engedélyt az HBO-nak, hogy bemutassák a történetét, a média miatt pedig bujkálnia kellett.

1986 áprilisában már házas és állapotos volt, az első gyermeküket várták. Azt mondta, május elsején kapott utoljára virágot a férjétől, akit akkor már kórházban ápolták.

Állítása szerint sok bírálatot kapott a tévésorozat óta: azzal vádolják, hogy megölte a gyerekét, hiszen állapotosan látogatta meg a sugárfertőzött férjét a kórházban. „Hogy hagyhattam volna magára?” – kérdezett vissza. Az újszülött négy órával a szülés után meghalt.

Nehezményezte, hogy az HBO nem kereste meg őt, a társaság azt állítja, a forgatás előtt, közben és utána is tájékoztatták a projektről. Szerintük Ignatyenko nem jelezte, hogy nem szeretné, ha a története megjelenne a filmben.

Azt mondja, nagyon nehéz volt belenéznie a filmbe, amelyben szerinte sok a hazugság. Sok részlet viszont elérzékenyítette - például a szürke kardigán, amit a valóságban is viselt.

Neked ajánljuk