Hogyan győzte le egy rózsaszín malaclány a hollywoodi álomgyárat?

Mikrofilm

Peppa éppen minimalizmusával és brit realizmusával hódította meg a világot. Ízelítő a Magyar Narancs karácsonyi duplaszámából.

Szinte minden kisgyermekes anyuka és apuka szereti Peppa malacot. Lehet, hogy nem éppen nézni - bár miért ne, néha egészen fordulatosak a négyéves rózsaszín kismalac és kistesója történetei -, de hagyni nézni a gyerekeket: igen.

"Peppa kalandjai igen földhözragadtak, ám teljes tárházát nyújtják egy átlagos óvodás örömeinek, szorongásainak és egzisztenciális kríziseinek. A tűzrőlpattant (neve is az angol pepper szóból ered) malaclány anyjával, apjával és kisöccsével él, és kis nézőivel együtt tanul meg közösségben élni, barátokat szerezni, osztozkodni a testvérével és visszafogni önzőségét. Baker és Astley elismerik, hogy az állatszereplők (Peppa különös városában fajok sokasága él együtt, barátai között pónit, cicát, bárányt és zebrát is találunk) nagyobb szabadságot engednek nekik: egy kismalac lehet koszos és rendetlen – ahogy ez sokszor a kisgyerekekkel is megesik –, de a dorgálás mégiscsak egy kisállatot ér, nem egy igazi óvodást" - írtuk a Magyar Narancs legfrissebb számában, amelyben feldolgoztuk a rajzfilm sikertörténetét.

false

Ugyanis a Hasbro épp’ az idén vette meg a Peppát forgalmazó céget nagyjából 4 milliárd dollárért. A történet az 1980-as években indult, amikor a rajzfilm alkotói, Phil Davies, Neville Astley és Mark Baker útjai összetalálkoztak a londoni Middlesex Universityn. Szintén az ő nevükhöz kötődik a Ben és Holly apró királysága is.

Erről ezt írtuk: "A Ben és Holly apró királysága egész epizódokat szentel összetett társadalmi és ökológiai problémák szemléletes és könnyen érthető bemutatásának. Az egész sorozat felfogható rasszizmusellenes manifesztumként, hiszen főhősei, Ben és Holly a minden epizód végén újra megerősített barátságukkal épp a bigott, szűk látókörű felnőttek által fenntartott faji megkülönböztetés ellen dolgozik. Astley és Baker külön epizódokat szentel a komposztálás és az újrahasznosítás játékos feldolgozásának, de szó esik az őslakosok területeinek kisajátításáról is a marhatenyésztés számára (az egyik epizódban Apró Királyságot szó szerint letarolja egy embercsalád, hogy legelőt alakíthasson ki a teheneknek)."

Arról, hogyan lett ennyire sikeres a két rajzfilm, mennyi bevételt termelnek, hogyan lett Peppa Kínában a kommunizmus ellen lázadó fiatalok szimbóluma, és miért, hogyan hamisítják a rajzolópáros Astley és Baker filmecskéit, a Magyar Narancsban olvashat részletesebben.

A lap kapható az újságárusoknál vagy előfizethet rá itt.

Karácsonyi rebellió

Nyomtatott újságot olvasni luxus. Nem annyiban áll csak, hogy végig görgetsz a harsány címeken, s adott esetben rákattintasz egy tízmondatos közlésre. Ajándékozz magadnak és környezetednek némi könnyen elérhető luxust a Magyar Narancs karácsonyi dupla számával!

Mert az tele van minden jóval, de főként egy rakás át- és továbbgondolásra érdemes újságcikkel.

  • Vitray Tamás életműinterjújában a holocausttól jutunk el a népszerűség csúcsaiig, és hetvenes évek budapesti éjszakájának erotikájáig.
  • Kitudhatjuk az ellenzék mélyen őrzött, vagy éppen ellenkezőleg napnál is világosabb titkait.
  • S módunk nyílik megismerkedni a Putyilov gyár trolljaival: így dolgoznak Putyin elvtárs seregei.
  • Nem mellesleg azt is megtudjuk, hogy mi vár Németországra Angela Merkel után.
  • Tekintsük át együtt a magyar ifjúságügy helyzetét, s ha már itt tartunk, az sem piskóta, amit Tamás Gáspár Miklósle mer írni a mai fiatalokról szóló esszéjében: ilyet a múlt század hatvanas éveinek galeri- és farmernadrág-vitája óta biztosan nem olvastunk!

Olyan emberek adtak interjút a karácsonyi Magyar Narancsnak, mint Komoróczy Géza, aki a birodalmak bukásáról értekezikJohn Savage meg arról, hogy milyen volt szőkesége. Babarczy Eszter, Stephen Fry, Bujdosó János vagy éppenséggel Vattay Gábor fizikus is elmondja a magét. Lapozzon bele velünk a New York Times lamúrrovatába!

És ha folytatnánk ezt a felsorolást, soha nem érnénk a lap aljára: amit felsoroltunk, az csak a jéghegy csúcsa. Egyáltalán, vegyen pár karácsonyi Magyar Narancsot magának és a szeretteinek, mert a gondolkodás, a kényelem, az odafigyelés manapság a legnagyobb luxus!

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk