Posztumusz BAFTA-díjat nyert II. Erzsébet

  • narancs.hu
  • 2023. május 15.

Mikrofilm

A Paddingtonnal közös jelenetét díjazták.

Átadták a Brit Film- és Televízióművészeti Akadémia (BAFTA) televíziós díjait, amelyek körülbelül a brit Emmynek felelnek meg. A legjobb dráma a Rossz nővérek, míg a legjobb komédia a Lányok Derryből lett, de díjjal távozott többek között Kate Winslet (I Am Ruth) és Ben Whishaw (Ez most fájni fog) is – valamint maga II. Erzsébet is a kitüntetettek között szerepelt.

Szokás a Golden Globe dráma-vígjáték/musical felosztásán viccelődni, de ez semmi ahhoz képest, milyen kategóriák léteznek a BAFTA TV berkein belül: van például „Reality és konstruált tények” (a győztes itt a The Traitors lett), vagy nemes egyszerűséggel „Sport”-nak nevezett kategória is (itt a női labdarúgó Európa-bajnokság vitte a pálmát). A legjobb mégis talán az „Emlékezetes pillanatok”, amibe gyakorlatilag mindent belezsúfolhatnak, amit a döntnökök emlékezetesnek tartottak, és a tévében láttak: a Stranger Things azon jelenete, amikor Maxot Kate Bush Running Up That Hill című számával mentik ki a gonosz Vecna karmaiból; amikor Nick és Charlie először csókolóznak a Netflix Fülid beléd zúgtam című sorozatában; vagy épp amikor a Lányok Derryből fináléjában Észak-Írország a békére szavaz. Ezeket mind felülmúlta azonban az a szkeccs, amiben II. Erzsébet királynő a trónra lépésének 70. jubileumán a britek másik ikonjával, Paddingtonnal teázott.

A posztumusz díjat maga Paddington Twitteren köszönte meg, felvetve, hogy talán ő kapta a Medve Díjat a legjobb teaidős kalandért.

Mindenki kedvenc medvéje magán a ceremónián is jelen volt, az elismerést azonban nem ő, hanem a neki hangot kölcsönző Ben Whishaw vette át Simon Farnaby és a jelenet mögött álló csapat társaságában.

II. Erzsébet tavaly szeptemberben hunyt el – a királynő legikonikusabb filmes pillanatait ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk