Dokumentumfilm

Sok-sok szeretettel: Walter Mercado

Mikrofilm

Magyarországról nehéz megérteni a Puerto Ricó-i tévés asztrológus, Walter Mercado jelentőségét a spanyol ajkú közösségekben. Dél-Amerikában nagyszülők, szülők és unokák generációi várták a tévé előtt tűkön ülve, hogy a ripacskodó, androgün varázsló megossza napi elemzését csillagjegyükről. Mercado több évtizedes munkásságát követő titokzatos visszavonulása után ma épp második reneszánszát éli a queer, latinx fiatalok körében.

Cristina Costantini és Kareem Tabsch rajongással teli dokumentumfilmjében Mercado mintha a Tiger King Joe Exoticjának puha és ragyogó tükörképe lenne. Olyan lendülettel és bájjal lép elő, hogy az minden kezdeti idegenkedést elnyom a gyanútlan nézőben. A készítők elhitetik velünk, hogy a Mercado-jelenség mögötti titok érdekli őket (pl. sosem tisztázott szexuális irányultsága, menedzserével lezajlott ködös pere, a nemzetközi piac meghódítása), de nyilvánvaló lesz, hogy ők is csak csillogó szemű rajongók. Ahogy maga Mercado, ők sem szívesen feszegetnek kellemetlen témákat – az egyetlen kísérlet az asztrológust remeteségbe kényszerítő per bemutatása, de annak során is mintha kicsit könnyen futni hagynák hősüket. A film ugyanakkor lenyűgöző képet fest arról, hogyan kel új életre egy múltbeli médiajelenség, hogyan fakad nosztalgia egy mai huszonévesben olyasvalami iránt, amit soha nem élt át. A Mucho Mucho Amor jól megérdemelt emlékművet állít egy, a nem spanyol ajkú világ számára ismeretlen, de rendkívüli hatású médiajelenségnek – anélkül, hogy nevetségessé tenné vagy megkérdőjelezné.

Elérhető a Netflixen

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?