Film

Talpig fegyverben

Mikrofilm

Időről időre felüti a fejét a pánik, hogy a videójátékok (persze a sorozatokkal karöltve) a film halálát fogják majd okozni.

Időről időre felüti a fejét a pánik, hogy a videójátékok (persze a sorozatokkal karöltve) a film halálát fogják majd okozni. Ezért aztán sosem szűnnek a próbálkozások, hogy vászonra ültessék őket: a kizárólag a cselekményre fókuszáló adaptációk eddig még nem voltak sikeresek (Max Payne, Silent Hill, Bloodrayne), de a vizualitás és a történetmesélési logika átültetése terén születtek már ígéretes filmek (Ready Player One, Scott Pilgrim a világ ellen). A Talpig fegyverben rendezője, Jason Lei Howden ezzel szemben valami rendkívülit csinál: morális pánikba esik az okostelefon-túlhasználat, cyberbullying és az öncélú erőszak miatt, majd előáll egy történettel, amely pontosan ezeket járatja a csúcsra.

Miles (Daniel Radcliffe), az unalmas kis programozó azzal színesíti lehangoló életét, hogy leissza magát és eteti a trollokat. Egy éjszaka rosszul választ: a Skizm nevű valós idejű, online öldöklős reality rajongóiba köt bele. A játék szervezői még aznap éjjel érte jönnek, pisztolyt szerelnek a kezére és játékra kényszerítik. Ez a jópofa alaphelyzet ezután három igen egyszerű irányba viszi a cselekményt. Miles megpróbál dolgokat csinálni a fegyveres kezével (Radcliffe ilyenkor emberfeletti erőfeszítésekkel színészkedik), megpróbálja visszahódítani színes hajú tündér exbarátnőjét és időszakosan élet-halál harcot vív egy Harley Quinn-klónnal. Howden láthatóan beleszerelmesedik saját neonos fényű effektjeibe és eltúlzott figuráiba, így észre sem veszi, hogy a röpke másfél órás játékidő alatt unásig ismétli magát.

Forgalmazza az ADS Service

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.