Tarantino a Netflix kedvéért újravágta az Aljas nyolcast

  • Szabó Ádám
  • 2019. április 29.

Mikrofilm

Úgy tűnik, 45 perccel hosszabb lett, mint az eredeti.

A 2015-ben bemutatott Aljas nyolcas egyébként sem volt rövid kaland; a legtöbb moziban futó változat 168 percet kóstált, de készült belőle egy 187 perces vágás és 70 mm-es változat is – ilyenekkel turnézott a rendező görbített Cinerama-vásznas mozikban.

A Netflixen megtalálható az eredeti mozidarab is, nemrégiben azonban felkerült a film egy eddig soha nem látott verziója is: egy minisorozat. Ez négy darab kb. 50 perces epizódból áll, így az egész film mindennel együtt 211 perces, vagyis majdnem 45 perccel hosszabb, mint a legtöbbek által látott verzió – gondolhatnánk.

Amint azonban egy Reddit-felhasználó utánajárt, a Netflix-változat valójában inkább a 70 mm-es roadshow-verzióhoz áll közelebb. Minden epizód tartalmaz 8 percnyi nyitó- és végefőcímet stáblistával, így valójában csak 5-10 percnyi extra jelenet került bele. Így, négy részletre bontva viszont állítólag sokkal könnyebben emészthető a film – a Netflix-nézők amúgy is ahhoz vannak szokva, hogy egy órás etapokban habzsolják a tartalmakat.

Az Aljas nyolcas harmadik vágása egyelőre csak az amerikai Netflixen elérhető, reméljük, hamarosan hozzánk is megérkezik.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.