Tizenkét alkotással jön a jubileumi Szemrevaló Filmfesztivál

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 8.

Mikrofilm

Október 7. és 17. között tizedik alkalommal rendezik meg a friss német nyelvű filmeket bemutató Szemrevaló Filmfesztivált.

A 10. Szemrevaló Filmfesztivál filmjei Budapest mellett Debrecenben október 9-13., Pécsen október 20-24., Szegeden október 25-29. között lesznek láthatóak, országosan a Művész Távmoziban október 18-26. között lesznek elérhetőek.

Alma és Tom, a tökéletes kapcsolatra programozott humanoid robot egymásra hangolódásáról szól a fesztivál nyitófilmje, az Én vagyok a te embered című német romantikus sci-fi vígjáték – tájékoztatták a szervezők az MTI-t. A humanoid robotot Dan Stevens brit színész alakítja, akit a Downton Abbey sorozatból és 2017-es A szépség és a szörnyetegből ismerhet a magyar közönség. Maria Schrader filmje a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be. A főszereplő, Maren Eggert a legjobb színészi alakításért Ezüst Medvét nyert.

Josef Hader és Hannah Hoekstra főszereplésével lesz látható az Arthur & Claire osztrák tragikomédia. A történetben a középkorú Arthur Amszterdamba utazik, hogy ott saját akaratából búcsúzzon el az élettől. Az életunt osztrák úr a szállodában találkozik egy fiatal impulzív holland nővel. Kettőjük között a kezdeti ellenszenv fokozatosan kölcsönös érdeklődéssé alakul át, miközben együtt járják be az amszterdami éjszakát. Az Arthur & Claire a fekete humor és az irónia szűrőjén át láttatja az élet súlyos kérdéseit - olvasható a tájékoztatóban.

A Húgocskám című drámában Lisa, az egykor zseniális drámaíró abbahagyja az írást. Családjával Svájcban él, ikertestvére, Sven, a híres színházi színész pedig Berlinben. Mikor Sven leukémiás lesz, Lisa nem akarja elfogadni a sorscsapást, és mindent megmozgat, hogy Sven újra színpadra állhasson, emiatt minden mást elhanyagol, még házasságát is kockára teszi. A Húgocskám volt Svájc idei Oscar-nevezettje, a Svájci Filmdíjon pedig öt díjat vihetett haza.

A filmhét a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös szervezésében valósul meg.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.