Tizennégy éves animátor is dolgozott az új Pókember-animáción

  • narancs.hu
  • 2023. június 14.

Mikrofilm

Preston Mutanga egy Lego-videónak köszönhetően dolgozhatott A pókverzumon át című filmen.

A 2018-as Pókember: Irány a pókverzum!-ot már most minden idők egyik legjobb animációi között emlegetik, amely nem mellékesen az Oscart is elnyerte. A nemrég mozikba kerülő folytatás pedig nemhogy méltó párja, de egyes vélemények szerint egyenesen túl is nő rajta. A mozi bátran keveri a különböző animációs stílusokat, tele van rejtett utalásokkal és önreflexív gegekkel, közben pedig tovább mélyíti karaktereit és akciói talán még látványosabbak. Nem csoda, hiszen a filmen a világ legjobb, legelismertebb animátorai dolgoztak – na meg egy lelkes 14 éves.

A kanadai Torontóban élő Preston Mutanga idén januárban töltött fel egy videót Twitterre, melyben A pókverzumon át teljes előzetesét újraalkotta Lego segítségével.

A film rendezői, Chris Lord és Phil Miller maguk is aktív Twitter-felhasználók, ráadásul a Lego-animálásról is tudnak egyet s mást, hiszen ők készítették a világsikert arató 2014-es A Lego kalandot. Megtetszett nekik Mutanga animációja, ráadásul egyébként is szerettek volna egy jelenetet, amely a Pókember Lego-univerzumában játszódik, ezért felvették a kapcsolatot Mutangával. „Megtudtuk hogy egy 14 éves kölyök csinálta az egészet, és úgy voltunk vele, ez elképesztően kimunkáltnak néz ki ahhoz képest, hogy egy nem profi készítette, aki ráadásul még nem is felnőtt. Teljesen lenyűgözött minket és néhányat a világ legjobb animátorai közül is” – nyilatkozta Miller.

Mutangát saját bevallása szerint már gyerekként érdekelte az animáció, miután édesapja megmutatta neki a Blender nevű 3D-s szoftvert, emellett pedig Youtube-videókkal képezte magát. A Pókember-filmen otthonából dolgozott, hetente videón konzultálva Millerrel. „Az egyik főbb tanulság amit megtanultam, a visszajelzés fontossága volt, az, hogy mennyit változnak a dolgok az elejétől kezdve odáig, míg elkészül a projekt” – fogalmazott Mutanga.

„A Lego-kalandot az inspirálta, ahogy az emberek otthon filmeket forgattak Lego-kockák segítségével. Emiatt akartuk megcsinálni a mozit. Aztán ott van a Pókverzumban látható gondolat, miszerint egy hős bárhonnan érkezhet. És itt van egy hősies fiatal, akit az a film ihletett meg, amit a hozzá hasonlóak ihlettek” – tette hozzá Lord. Mutanga jelenleg még középiskolába jár, de a későbbiekben szeretne animátorként dolgozni. Erre pedig minden esélye meg is van.

A Pókember: A pókverzumon át hatalmas sikerrel fut a mozikban: 12 nap alatt sikerült túlszárnyalnia elődje bevételeit, jelenleg világszinten már 384 millió dollárt gyűjtött össze. A magyar mozikban június 1-je óta látható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk