Tom Hanks ismét háborúba megy

  • Szabó Ádám
  • 2020. március 7.

Mikrofilm

Rettegjenek a nácik!

Amerika kedvenc színészének legújabb filmje mindenféle nagyobb hírverés nélkül készült, a Sony Pictures pedig szinte a semmiből dobta be az internet népének a film akciódús trailerét. Ez alapján a Greyhound egy tipikus látványos, ám nagyrészt zöld háttér előtt forgatott háborús mozinak néz ki, annyi különbséggel, hogy ezúttal a helyszín az Atlanti-óceán.

A film C. S. Foster The Good Shepherd című könyvéből készült, amely 1955-ben jelent meg; a mozi azért volt kénytelen nevet változtatni, mert ugyanezzel a címmel Robert De Niro már rendezett egy filmet (Az ügynökség) 2006-ban, aminek persze semmi köze a regényhez. A Greyhoundról viszont Amerikában mindenkinek az Államok legnagyobb busztársaságának neve ugrik be, de sebaj.

A sztori a Tom Hanks alakította kapitányról szól, akinek irányítása alá 37 hajó tartozik, konvojára azonban a II. világháború kezdetekor náci tengeralattjárók támadnak. Hanks nem csak a főszerepet játssza, de ő írta a forgatókönyvet is. Nem ez az első ilyen próbálkozása: néhány sorozatepizód (Az elit alakulat, A végtelen szerelmesei  Az Apolló-program) mellett saját rendezésű vígjátékainak könyvét is maga jegyzi. Ezek között akad remekül (Nyomul a banda) és kevésbé jól sikerült (Larry Crowne) darab is. A Greyhound rendezői székében azonban nem ő, hanem Aaron Schneider ül, ő főképp operatőrként ismert, Two Soldier című rövidfilmjéért azonban 2003-ban Oscart is nyert. Azóta egyetlen filmet rendezett: A temetésem rendezem című drámát Robert Duvallal és Bill Murrayvel.

Tom Hanks legutóbb 5 éve vonult harcba, az Ithaca nevű filmjét talán már ő is elfelejtette, de ugyanebben az évben mutatták be a Kémek hídját is. Előtte szintén Spielberggel dolgozott a Ryan közlegény megmentésén, producerként pedig részt vett Az elit alakulat és a The Pacific  A hős alakulat elkészítésében is.

Figyelmébe ajánljuk