Újra nagyot dob a Csernobil alkotója, és nem is egyet!

  • Szabó Ádám
  • 2020. március 7.

Mikrofilm

Az még hagyján, hogy megpróbálja feltámasztani a Karib-tenger kalózait....

A Csernobil nemcsak a tavalyi év legnagyobb szenzációja, de egyik legmeglepőbb sikere is volt. Az HBO háza táján mindenki a Trónok harca befejező évadától várta a tüzijátékot, a sárkányos sorozat azonban csúfosan beégett. Aztán érkezett Craig Mazin, akinek olyan filmek forgatókönyveit "köszönhetjük", mint a Személyiségtolvaj, a Másnaposok 2-3, vagy a Horrorra akadva 3-4. Mindez nem adott okot bizakodásra, ám a Csernobil mégis hatalmasat szólt: nézettségi rekordokat döntött, besöpört 10 Emmyt és két Golden Globe-ot, ráadásul tévés hidegháborút indított.

Ezek után mindenki tűkön ülve várta, mihez kezd legközelebb Craig Mazin: folytatja a társadalmi és történelmi kérdések boncolgatását és ismét elmerül valamilyen keleti katasztrófában? Jöhet a majaki atomrobbanás vagy a tiszai ciánszennyezés ötször egyórás tévés feldolgozása? Esetleg visszatér a bugyuta komédiákhoz és meg sem áll, amíg a Horrorra akadva két számjegyű sorozattá nem duzzad? A jelek szerint maga Mazin sem döntötte még el, melyik az ő útja.

Még tavaly októberben érkezett a hír, hogy a Disney ismét belevág A Karib-tenger kalózaiba. A franchise többször földbe állt már, az ötödik epizóddal pedig már a rajongói is elföldelték a sorozatot a szerepébe beleszorult Johnny Depp-pel együtt, de a stúdió most abban bízik, hogy Mazinnal a fedélzeten van még remény a sikerre. A forgatókönyvet rajta kívül Ted Elliott jegyzi majd, aki az előző kalózos filmek mellett a Shreken is dolgozott. Rendezőnek valamiért megtartották a Salazar bosszúja készítőjét, Joachim Rønningot, aki hiába dirigálta azóta a Demóna folytatását is, egyetlen értékelhető munkája még mindig a 2013-as Kon-Tiki, mellyel Oscar-jelölést szerzett Norvégiának.

Ami a Csernobillal mennybe ment Mazint illeti, őt természetesen az HBO is tárt karokkal várja vissza; most pedig már azt is tudjuk, milyen tévéprojekten dolgozik legközelebb. A The Hollywood Reporter szerint a The Last of Us című videojátékból készít sorozatot, rendhagyó módon magával a játék alkotójával, Neil Druckmannal karöltve. A játék 2013 egyik legnagyobb szenzációja volt: óriási kritikai sikert aratott, a Wikipedia szerint ez minden idők ötödik legjobb Playstation 3 játéka a Metacritic nevű kritikaösszesítő oldalon, ráadásul a platform legjobb eladási számait produkálta.

A túlélőhorror-játék főszereplői egy Joel nevű csempész és egy Ellie nevű tinédzser, őt kell Joelnak kicsempésznie a karanténból, ugyanis ő lehet a kulcsa a világjárvány elleni gyógymódnak. A sorozat nemcsak a játék sztoriját követi majd, de kapcsolódni fog a nemsokára megjelenő második rész történetéhez is. A játék rajongói máris elkezdték ötletekkel bombázni a stúdiót, mely színészek illenének leginkább a főszerepekbe. Ezek alapján a Trónok harca Jaime Lannistere, Nikolaj Coster-Waldau, valamint az Éretlenségiből ismert Kaitlyn Denver tűnik befutónak.

Mindezek alapján a The Last of Us akár egy elszálltabb, hollywoodi szájízre szabott Csernobil is lehet, egy tévés Az ember gyermeke, vagy épp egy újabb közhelyes apokaliptikus sorozat.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.