Transznemű színészeket szégyenített meg az IMDb

  • Szabó Ádám
  • 2019. április 16.

Mikrofilm

Életkorok és születési nevek közlése miatt került bajba a világ legnagyobb filmes gyűjtőhelye.

Az LGBTQ közösség kikelt a filmes adatbázis ellen, miután az oldal több transznemű színész születési nevét is nyilvánossá tette az adatlapokon, azok beleegyezése nélkül – írta meg az Indiewire.

Az érintettek védelme érdekében nem közölték, hogy kikről van szó, csak annyit írtak: két, főleg televíziós szerepeikről ismert transznemű színészt érint az incidens, akik hiába kérték az IMDb-t, hogy távolítsa el az adatokat.

A történtek óriási felháborodást váltottak ki az LGBTQ közösség köreiben:

angolul deadnamingnek nevezik, amikor egy transznemű személy születési nevével nyilvánosságra hozzák a születési nemét is. Az aktivisták szerint mindez nemcsak megalázó és érvényteleníti a választott identitást, de a munkalehetőségekre is negatív hatással lehet, főleg ha olyan publikus foglalkozásról van szó, mint a színészeké.

A deadnaming legismertebb példája, amikor a médiában Caitlyn Jennerre annak születési nevével hivatkoznak, ezzel is utalva arra, hogy transznemű.

Caitlyn Jenner

Caitlyn Jenner

Fotó: Wikipédia

Az IMDb-vel ellentétben a Wikipedia vagy a Biography.com nem hoz nyilvánosságra születési neveket az érintettek beleegyezése nélkül. Az Indiewire-nek nyilatkozó egyik színész elmondta, hogy kérésére a Wikipedia azonnal eltávolította születési nevét, és zárolta az adatlapját a felhasználói módosítások elől is. A Twitter nemrég frissítette a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos szabályait, melybe bekerült a deadnaming tiltása is.

Az IMDb illetékesei szerint

minden adatlapnál lehetőség van szerkesztésre, ám az oldal hivatalos vállalati politikájában szerepel a pontosság iránti elkötelezettség, ezért nem változtatnak meg vagy törölnek olyan tényszerű információkat, amelyek nem hibásak.

Az IMDbPro nevű előfizetéses szolgáltatással ugyan lehetőség van a felhasználóknak kiválasztani az adatlapjukhoz tartozó profilképet, vagy épp hogy mely filmek szerepeljenek kitüntetett helyen – a születési nevüket azonban nem módosíthatják.

Ebben pedig az oldal hajthatatlan – az egyik érintett transznemű színész szerint nemcsak változtatásra nem hajlandóak, de bocsánatkérésre sem. Az IMDb szerint ugyanis ha egy csoportnak megengedik, hogy megváltoztassanak bizonyos információkat, az precedenst teremtene, és az anti-diszkriminációs törvények miatt mindenki másnak is engedélyezniük kellene a módosításokat.

A világ legnagyobb filmes adatbázisaként ismert weboldal nemrég nyert pert Kalifornia állam és a SAG-AFTRA színészi szakszervezet ellen. A döntés azt a 2016-os kaliforniai törvényt döntötte meg, mely szerint az IMDbPro felhasználóknak lehetőségük lett volna törölni adatlapjukról születési évüket – ezután tehát az IMDb jogilag nem kötelezhető életkor eltávolítására. Annyiban mégis enyhült a szájt politikája, hogy az önéletrajzi adatokat a főoldalról a „Bio” fül alá száműzték.

(Nyitóképünk illusztráció, forrás: Unsplash.com)

Figyelmébe ajánljuk