Új droid érkezik a Star Wars fináléjába: ő lesz a karácsonyi játékpiac legnagyobb slágere

  • Szabó Ádám
  • 2019. április 14.

Mikrofilm

Összeszedtünk mindent, amit a legújabb részről tudni lehet.

Ahogy mi is hírt adtunk róla, nemrég debütált a The Rise Of Skywalker névre keresztelt kilencedik Star Wars-kaland első előzetese. Az ezzel hivatalosan is berúgott marketinggépezet egy másik fontos eseménye a Chicagóban megrendezett Star Wars ünnepség volt, ahol Stephen Colbert a színpadra invitálta a film alkotóit, új és régi-új szereplőit is – a feltörekvő sztárok (Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac) mellett ott volt az „eredeti” Lando Calrissian, Billy Dee Williams, vagy a C-3PO-t alakító Anthony Daniels is. Mint a készítők elmondták, érzik a súlyát, hogy egy több mint 40 évet felölelő, 9 részes saga befejező részével kapcsolatban milyen elvárásai vannak a rajongóknak – ők pedig igyekeztek az eredeti filmek szellemét szem előtt tartva lezárni a történetet.

Az előzetes már lerántotta a leplet az egyik legnagyobb meglepetésről:

J.J. Abrams rendező visszahozza a galaxisba minden idők egyik legismertebb főgonoszát, Palpatine császárt – az ő nevetését hallhatjuk a trailer végén. A chicagói eseményen a Palpatine-t alakító Ian McDiarmid is tiszteletét tette – arról azonban nem beszélt, hogy milyen formában lesz majd látható/hallható az új részben. A direktor a beszélgetés során viszont elárulta, hogy a legújabb film nem egyből a nyolcadik epizód, Az utolsó Jedik után játszódik, csak jóval azután.

Szó esett arról is, mi lesz Leia figurájával az őt alakító Carrie Fisher 2016-os halálával. Mint Abrams elmondta, egy percig sem gondolkodtak azon, hogy számítógéppel keltenék életre őt – még annak ellenére sem, hogy a dolog nem lett volna példátlan a Star Wars univerzumban: a Zsivány Egyesben a fiatal Leia mellett Wilhuff Tarkin (Peter Cushing) is a CG technológia segítségével tűnt fel. Erre ezúttal nem volt szükség: Az ébredő erő fel nem használt jelenetei segítségével folytatódhat az új filmben Leia sztorija.

A panelbeszélgetésen

egy új Star Wars-szereplő is debütált:

a Jannah-t alakító Naomi Ackie. Hogy pontosan kicsoda is a ő, arról nem sokat árult el – arra  a felvetésre, hogy Lando Calrissian lánya, csak egy viccel válaszolt: „Neki bárhol az univerzumban lehetnek gyerekei”. És ha már Lando: miután a Solo: Egy Star Wars-történetben Donald Glover játszotta el, a kilencedik epizódban visszatér a figurát eredetileg alakító Billy Dee Williams. „Elegem van, hogy folyamatosan megvádolnak azzal, hogy elárultam Han Solót!” – reagált az ősi Star Wars-ugratásra. „Darth Vader-rel állt szemben… különben is, meghalt bárki?” – tette fel ironikusan a kérdést.

A Ray-t alakító Daisy Ridley megerősítette az előzetesben is látható nyilvánvalót: Luke Skywalker lézerkardja megvan, és nagyon is működik. De hogy valami rossz hírt is közöljön, elmondta: az új epizódban nem lesz több félpucér Kylo Ren-jelenet. Az új trilógia másik felfedezettje, Boyega túl sok újdonságot nem árult el: Finn az előző két részben kissé elveszettnek tűnt, de ez a befejező epizódban megváltozik.

A legutóbbi filmekben BB-8 igazi közönség-kedvenccé vált, a legújabb kalandban pedig az alkotók igyekszenek egy hozzá hasonló, szerethető droiddal előrukkolni: ez lesz D-O – kicsit kisebb és egyszerűbb, de vélhetően így is a karácsonyi gyerekjátékpiac legnagyobb slágere lesz.

Szintén ott volt a beszélgetésen Kelly Marie Tran, aki tavaly azért került be a hírekbe, mert az internetes trollok kipécézték őt és megkeserítették az életét. Rose Ticóként ő is visszatér az új filmben, és a képek tanulsága szerint karakterének Az utolsó Jedikben szerzett sérüléseiből is sikerült felépülnie.

Az egyelőre magyar cím nélküli Star Wars: The Rise of Skywalker 2019. december 20-án érkezik a mozikba.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?