Vége a makulátlan szuperhősök korának – itt a durván erőszakos animációs sorozat előzetese

  • narancs.hu
  • 2021. február 23.

Mikrofilm

A The Boys, vagy épp a Deadpool rajongói az Invincible-t is szeretni fogják.

A világ filmelméleti tanszékein bizonyára már bőszen körmölik a szakdolgozatokat azok a hozzáértő rajongók, akik egy zsáner fejlődésének történetét olyan ezeréves műfajok, mint a western vagy a romkom helyett a képregényadaptációkból vezetik le. Hol vannak már a szuperjó szuperhősök, akik velejéig romlott ellenlábasaik ellen igyekeznek megvédeni a világot, még inkább New Yorkot? „A nagy erő nagy felelősséggel jár” lejárt lemez – a mai kor igazságosztói egyszerre antihősök is, akik nem megoldják a problémákat, hanem ők jelentik a legnagyobb gondot.

Az Amazon legújabb animációs sorozata is az ilyen újhullámos szuperhőstörténetek közé tartozik. Alapja a The Walking Dead alkotójának, Robert Kirkmannek azonos című képregénye. A mozikban még bőven a legelső Pókember repkedett a maga idilli módján, amikor megszületett a figura: Kirkman Tech Jacket című művében tűnt fel először 2002 novemberében, egy évvel később pedig már el is indult saját szériája, ami 144 számon keresztül egészen 2018-ig futott.

A történet egy fiatal srácról szól, aki rájön, hogy apja a bolygó Supermanszerű, legnagyobb erejű hőse – nemsokára pedig kiderül, hogy képességeit ő is örökölte. Ez eddig úgy hangzik, mint minden második hasonszőrű képregény-adaptáció; a most debütáló előzetesből azonban kiderül, hogy a dolgok hamar komplikálttá válnak. Az Invincible animációs sorozathoz képest durván erőszakosnak és agresszívnek tűnik; akiknek tetszett a hasonló hangvételű The Boys, azok valószínűleg ezen a szérián is jól fognak szórakozni. Emellett szintén ott van a sorozatban a Kick-Ass és a Deadpool könnyedebb hangvétele és nézővel összekacsintó attitűdje is. Az eredeti szinkronhangok listája eléggé impresszív: a főhőst Steven Yeun, apját az Oscar-díjas J.K. Simmons alakítja; de hallható lesz Sandrah Oh, Mahershala Ali, Mark Hamill, Zazie Beetz és Walton Goggins is.

Az első három, egyórás epizód március 26-án érkezik az Amazon Prime-ra, ezt követően péntekenként jönnek a folytatások, az évad fináléja pedig április 30-án várható.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?