Vége a makulátlan szuperhősök korának – itt a durván erőszakos animációs sorozat előzetese

  • narancs.hu
  • 2021.02.23 10:03

Mikrofilm

A The Boys, vagy épp a Deadpool rajongói az Invincible-t is szeretni fogják.

A világ filmelméleti tanszékein bizonyára már bőszen körmölik a szakdolgozatokat azok a hozzáértő rajongók, akik egy zsáner fejlődésének történetét olyan ezeréves műfajok, mint a western vagy a romkom helyett a képregényadaptációkból vezetik le. Hol vannak már a szuperjó szuperhősök, akik velejéig romlott ellenlábasaik ellen igyekeznek megvédeni a világot, még inkább New Yorkot? „A nagy erő nagy felelősséggel jár” lejárt lemez – a mai kor igazságosztói egyszerre antihősök is, akik nem megoldják a problémákat, hanem ők jelentik a legnagyobb gondot.

Az Amazon legújabb animációs sorozata is az ilyen újhullámos szuperhőstörténetek közé tartozik. Alapja a The Walking Dead alkotójának, Robert Kirkmannek azonos című képregénye. A mozikban még bőven a legelső Pókember repkedett a maga idilli módján, amikor megszületett a figura: Kirkman Tech Jacket című művében tűnt fel először 2002 novemberében, egy évvel később pedig már el is indult saját szériája, ami 144 számon keresztül egészen 2018-ig futott.

A történet egy fiatal srácról szól, aki rájön, hogy apja a bolygó Supermanszerű, legnagyobb erejű hőse – nemsokára pedig kiderül, hogy képességeit ő is örökölte. Ez eddig úgy hangzik, mint minden második hasonszőrű képregény-adaptáció; a most debütáló előzetesből azonban kiderül, hogy a dolgok hamar komplikálttá válnak. Az Invincible animációs sorozathoz képest durván erőszakosnak és agresszívnek tűnik; akiknek tetszett a hasonló hangvételű The Boys, azok valószínűleg ezen a szérián is jól fognak szórakozni. Emellett szintén ott van a sorozatban a Kick-Ass és a Deadpool könnyedebb hangvétele és nézővel összekacsintó attitűdje is. Az eredeti szinkronhangok listája eléggé impresszív: a főhőst Steven Yeun, apját az Oscar-díjas J.K. Simmons alakítja; de hallható lesz Sandrah Oh, Mahershala Ali, Mark Hamill, Zazie Beetz és Walton Goggins is.

Az első három, egyórás epizód március 26-án érkezik az Amazon Prime-ra, ezt követően péntekenként jönnek a folytatások, az évad fináléja pedig április 30-án várható.

Neked ajánljuk

Öt és feles  

  • Sajó László

Ameddig lehetett (amikor már nem lehetett volna, akkor is), mehettek szurkolók a meccsekre, Magyarországon, hol is másutt.

Az otthonosság érzése

  • Bojtár B. Endre

A következőkben érdekes kordokumentumot teszünk közzé, mely a baráti Lengyelország politikai mindennapjainak színes, fordulatos világába enged betekintést. A szösszenet művészi kvalitásai ugyan magukért beszélnek, de mivel szerzője, címzettje és szereplői­nek többsége hazánkban jobbára ismeretlen személyek, az árnyalt befogadáshoz szükségesnek tűnik egyfajta szamárvezető, avagy dramatis personae (amelynek olvasását a közölt dokumentum olvasása előtt, után vagy vele párhuzamosan javasoljuk).

„Nincs menekülési útvonal”

  • Sirbik Attila

Az absztrakt festészet kereteit folyamatosan új anyagok, technikák és formák alkalmazásával igyekszik tágítani. A legújabb kiállításán két sorozatát mutatja be, amelyek bár két külön világot jelenítenek meg, a forrásuk mégis közös.

„Kirohantam a színpadról sírni a vécébe”

  • Láng Dávid

Nem vették fel a budapesti Zeneakadémiára, így Bécsben kötött ki, extravagáns frizurája miatt azonban ott is akadtak problémái. Több tévéreklámban és óriásplakáton is szerepelt, ezeket jó poénnak tartja, de mindig a zene marad számára az első. Mesélt arról is, miért nem fél attól, hogy szétaprózza magát, pedig majdnem tucatnyi formációban vesz részt.

V. Sziszifusz

Ha éppen nem a Bánk bánról vagy a Borisz Godunovról van szó, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az operák már rég készen vannak, s hogy ilyesformán egy adott mű színre állításakor már csupán a hogyan lehet a kérdés, és nem a mit.

Három piros ajtó

  • Sándor Panka

A Brenner József néven született Csáth Géza rendkívül szerteágazó tehetsége már egészen fiatal korában megmutatkozott, az írás mellett festett, hegedült és zenét is szerzett.

Az Úr hangja

Az Úr hangja az Sinkovits Imre vagy Bessenyei Ferenc, gondoljuk, s emlékeink nyomán már hallani is véljük a dörgedelmes orgánumot, amely persze még véletlenül sem emelkedik kontratenori magasságokba.

Mint nyaktiló

  • Toroczkay András

Ha gondolunk egyet, és beírjuk a keresőbe az idő szót, alig pár perc múlva már okos emberekhez, ún. tudósokhoz jutunk, akik azt állítják, hogy idő mint olyan, egyszerűen nem létezik. Soha nem is volt. Se múlt idő, se jelen (s hogy jövő nincs, azt meg legkésőbb a Sex Pistols óta tudjuk), az idő csak félreértés, érzéki csalódás.

Méz és fokhagyma

  • Radics Viktória

Pardon, de ezek nem novellák. Bár az Osiris Kiadó ilyen alcímmel látta el a kötetet, ezek nem novellák, hanem elbeszélések. A kiadó egy új sorozatot tervez; halk neve van: literatura (sorozatszerkesztő: Gyurgyák János), mely sorozat Rakovszky Zsuzsa elbeszéléskötetével indul.

„Elveszett gyerekként”

A Lótolvajok világhírű norvég szerzőjének tavaly jelent meg a legújabb könyve magyar fordításban. A Férfiak az én helyzetemben egy komptragédia és egy válás története, és egyben Arvid Jansen visszatérése is. Északiságról és írói műhelytitkokról beszélgettünk.

Kész a leltár?

  • Kőrizs Imre

Az alig két hete előkerült, feltételezhetően Gyömrői Edithez címzett (vers?)sorok eredetiségét több József Attila-szakértő is kétségbe vonta, ezért a tételt leveszik az aukciós listáról, és a kéziratot csak a hitelesség bizonyítása, azaz komoly szakértői vizsgálat után bocsátják újra árverésre. Mi indokolta a gyanút?