Megelevenedő manga és a zöld teás rizs íze – házhoz jön a japán mozi

  • narancs.hu
  • 2021. február 20.

Mikrofilm

A távol-keleti szigetország filmművészetének krémje nézhető majd otthonunk kényelméből, teljesen ingyen. Ozu klasszikus drámája, hátborzongató horror a műfaj japán mesterétől, elvarázsolt fantasy és érzékeny dokumentumfilm – a bőséges felhozatalból mindenki találhat neki tetsző filmet.

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda japán filmheteit minden évben a Toldi moziban rendezték, a koronavírus-járvány azonban ezt a hagyományt is felrúgta. Jó hír viszont, hogy idén sem maradunk távol-keleti filmcsemegék nélkül: február 26. és március 7. között jön a JFF PLUS Online Japán Filmfesztivál! A szervezők ráadásul igyekeztek kárpótolni a filmrajongókat: a 20 országot érintő vándorfesztivál felhozatala minden korábbit felülmúl – 30 filmet hoznak házhoz teljesen ingyenesen. Az alkotások között vannak nívós művészfilmek, animációk és az elmúlt évek legnagyobb filmsikerei is. A legtöbb ráadásul először lesz látható Magyarországon.

A filmfesztivál talán legnagyobb neve Ozu Yasujirō, aki Akira Kurosawa és Kenji Mizoguchi mellett a japán filmművészet legnagyobb és legismertebb alakjának számít.

A most online nézhető Az ochazuke íze című filmjét közvetlenül mesterműve, a Tokiói történet előtt készítette.

Utóbbit a tekintélyes Sight & Sound szavazásán minden idők 3. legjobb filmjének választották, a rendezők szavazásán pedig az első helyet szerezte meg, így Ozut nem túlzás a legnagyobb hatású alkotók között emlegetni. A fesztiválon látható 1952-es drámája egy tehetős középkorú párról szól, akiknek házassága válságba került – unokahúguk pedig az ő gondjaikat használja fel, hogy fellázadjon elrendezett házassága ellen. A film eredeti forgatókönyvét a katonai cenzorok 1940-ben betiltották; ragaszkodtak hozzá, hogy a címbeli ochazuke ételt – az egyszerű japán fogás főtt rizsre öntött zöld teából áll – a rendező változtassa meg a sokkal ünnepélyesebb vörösbabos rizsre, az ugyanis jobban illik ahhoz az eredeti forgatókönyvben álló történethez, miszerint a főszereplő férfi bevonul a hadseregbe. Ozu azonban nem volt hajlandó engedelmeskedni az utasításnak, inkább 12 évre a fiókba süllyesztette a projektjét.

 
Ozu Yasujiro filmje, Az ochazuke íze is szerepel a programban
Forrás: Shochiku Co., Ltd.  

Tavaly mutatták be az országban a Maeda Építőipari Vállalat – Fantázia reklámosztály című egyedi fantasyt, mely most szintén nézhető lesz. Ebben a címbeli vállalat munkatársainak élete akkor borul fel, amikor úgy döntenek a cégnél, hogy hagyományos házak helyett közismert mangák és animék (japán képregény- és rajzfilmfigurák) épületeit húzzák fel. Ettől nemcsak felidéződnek a gyerekkor emlékei, de a mérnökök fantáziája is beindul. Hasonló őrült világot mutat be az elmúlt évek egyik legnagyobb japán filmsikere, a Mielőtt a kávé kihűl, melynek sztorija szerint egy különös presszó egyik széke varázserővel bír: aki beleül, képes visszautazni a múltba, ám csak annyi ideig, ameddig a felszolgált kávé ki nem hűl.

Több izgalmas könyvadaptációt is hoz a fesztivál, köztük például a Yonosuke története című filmet, ami egy egyetemista fiút mutat be. Yonosuke nehezen illeszkedik be társai közé, ám a szambaklub segítségével végül sikerül neki, és később a szerelem is rátalál. Mindeközben pedig nemcsak a főhős életébe nyerhetünk betekintést, de abba is, mit jelentett barátsága a körülötte lévőknek.  Itthon is sokan ismerhetik Hideo Nakata nevét, ő rendezte ugyanis A kör című 1998-as kulthorrort. Most 2018-as, Pedig csak a telefonomat hagytam el című borzongatása látható majd, melyben egy szerelmespár kerül kálváriába, miután egyikük elvesztette mobilját.

 
 
Részlet a Pedig csak a telefonomat hagytam el című filmből
Forrás: "Stolen Identity" Film Partners

A szervezők igyekeztek minden korú és ízlésű érdeklődőt kiszolgálni, így a felhozatalban számos gyerekfilm is található: ilyen a Gon, a kis róka című látványos stop-motion animáció, vagy a hagyományos rajztechnikával készült Fióklakók című rövidfilm. Akad szórakoztató vígjáték is: a DANCE WITH ME például a hollywoodi musicaleket ötvözi a japán humorral. Főszereplője irtózik a zenés-táncos moziktól, ám egy hipnotizálás után teljesen átalakul, és amikor csak zenét hal, kénytelen énekelni és táncra perdülni. A dokumentumfilmeket képviseli Kazuhiro Soda Béke című meditatív alkotása, mely a rendező önmagukkal és környezetükkel is teljes harmóniában élő apósát és anyóság mutatja be. Mára közhelynek számít, hogy a szigetország előtt álló egyik legnagyobb kihívást elöregedő társadalma jelenti – az ezzel kapcsolatos gondokat boncolgatja sötét humorral a 0.5 milliméter című film, melyben Sawa, az idősgondozó egy baleset után kénytelen az utcán pácienseket keresni magának.

 
 
Egy kortárs japán dokumentumfilm: 0,5 milliméter
Forrás. Zero Pictures/Realproducts  

A filmvetítések mellett exkluzív videóinterjúk is elérhetővé válnak, melyekben az amerikai filmkritikus, Mark Schilling beszélget a fesztiválon látható számos film alkotójával. Az interjúk máris nézhetőek erre a linkre kattintva.

A fesztivál ideje alatt, tehát február 26. és március 7. között

minden nap három film válik elérhetővé japán nyelven, magyar felirattal a JFF Plus: Online Festival oldalán,

amelyek 24 órán keresztül akár többször is visszanézhetők. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Magyar nyelvű filmleírások, valamint további fontos információk a Japán Alapítvány Budapesti Irodájának honlapján találhatók.

(Címlapképünkön a Mielőtt a kávé kihűl című film részlete. Forrás: "Before The Coffee Gets Cold" Film Partners)

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.