Zombifolytatás az idei nyár első kasszasikere
Peninsula
Peninsula

Zombifolytatás az idei nyár első kasszasikere

Mikrofilm

Igaz, csak Koreában – Amerika továbbra is Tenetre vár.

Néhány hónapja mutattuk be a Vonat Busanba – Zombi expressz folytatásának előzetesét. Akkor még a vírus miatt nem lehetett tudni, mikor kerül moziba a film; a járványhelyzet mérséklődésével azonban a közelmúltban nemcsak lassan kinyitottak a filmszínházak Dél-Koreában, de megérkezett a vásznakra a zombifilm folytatása is.

A Mad Max és az Akira találkozása a zombikkal – itt a hírhedt horror folytatásának előzetese!

A Vonat Busanba - Zombi expressz folytatásától igazi akcióorgiával tarkított zombi-apokalipszis várható. Nézze meg az igazán durva előzetest! Mintha ezer év telt volna el, mióta az februárban csodát téve megnyerte az Oscar-díjat, ma szinte az egész világon szünetelnek a mozik és állnak a forgatások is, ám a forgalmazók már gőzerővel készülnek a filmipar újraindulására.

Ráadásul az élőhalottak több mint tisztességes eredményt rémisztgettek össze: 13 millió dollár értékben váltottak rá jegyet az emberek, amihez a tajvani mozik még 5 milliót dobtak. A Peninsula című folytatás kifejezetten jól szerepelt az IMAX termekben is. A film a 2016-os, nagy sikerű első részre tesz rá még egy lapáttal: négy évvel az akkori események után játszódik, amikor a zombik uralta Dél-Korea teljesen összeomlott, egy katonának azonban be kell jutnia a poszt-apokaliptikus területre.

Azért is jó hír az első, nagyobb lélegzetű premier bevételi sikere, mert reményt adhat arra, hogy a koronavírus mégsem pusztította el a moziipart. Az elemzők ugyanis attól tartanak, hogy hiába nyitnak újra a termek világszerte, az emberek egyszerűen nem akarnak majd a fertőzésveszély miatt idegenekkel egy terembe zárva filmet nézni. Egyrészt nincs is mit, hiszen a legnagyobb bemutatókat sorba halasztják el a stúdiók, másrészt az eddig is a hagyományos mozikat fenyegető streaming tovább erősödött: nemcsak biztonságosabb és kényelmesebb, de a Netflix és társai egyre inkább átveszik a hagyományos stúdiók szerepét – mi több, egyre több moziforgalmazó dönt úgy, hogy inkább ők is online mutatják be filmjeiket.

Eközben Amerikában továbbra is csak vágyálom az idei nyári moziszezon – és lehet, hogy ez így is marad. Mindenki Christopher Nolan nagyszabású Tenet-jétől várta, hogy megmentse az idei nyarat. A film eredetileg július 17-én debütált volna, ám a dátumot a vírushelyzet miatt folyamatosan változtatták.

Messiásként várják a mozik Christopher Nolan új filmjét

Egyszemélyben kell megmentenie a teljes nyári filmszezont. A sötét lovag trilógiájával beindította a képregényfilmek sokadik reneszánszát; az Eredettel és a Csillagok között-tel bemutatta, hogy eredeti filmekkel is lehet sikert elérni, a Dunkirkkel pedig egy sokszorosan lerágott csontból kreált igazi eseményfilmet. Ilyen előzmények után nem csoda, hogy mindenki tűkön ülve várja Christoper Nolan legújabb moziját, a Tenetet.

A legújabb hírek augusztus 12-ről szóltak – ez a normál esetben májusban kezdődö nyári blockbuster szezon utolsó hónapjának közepe. A fertőzések ismételt fellángolásával újra veszélybe került a premier, ezért a Warner Bros. megint lefújta a bemutatót, és ezúttal már nem is jelölt ki új időpontot. Sőt: elmondták, lehetséges, hogy a film nem is kap majd hagyományos, egész világra kiterjedő mozis premiert. Attól nem kell félnünk, hogy az éneklő trollokhoz vagy a Scooby-Doo-hoz hasonlóan a Tenet is a netre költözik: Christopher Nolan ugyanis azt nyilatkozta, hogy

az összes eddigi filmje közül ez kívánkozik leginkább a nagyvászonra, így vélhetően nem engedi a streaminges bemutatót.

Egyes elemzők szerint a stúdióknak egyszerűen alkalmazkodni kellene az új helyzethez, és amint ez jogilag és biztonságosan lehetséges, be kellene mutatni az új filmjeiket a moziban – még akkor is, ha azok nem hoznak annyi pénzt, mint korábban remélték. A Tenettől összességében minimum egymilliárd dolláros eredményt várt a stúdió, ami nem is csoda: több mint 200 millióból készült, a marketing és egyéb költségek pedig ugyanennyit elvihetnek.

Az Indieweire cikkében több alternatívát is vázolt: lehetséges, hogy a vírushelyzet alakulásától függően a világ különböző pontjain más-más időpontokban mutatják be a filmet; de az is előfordulhat, hogy az egyes amerikai nagyvárosok között is eltérő premierek lesznek. Megtörténhet, hogy mérséklődik annyira a járvány, hogy szeptemberben mégis az egész világon bemutatják – vagy éppen csak ott, ahol már nem tombol a járvány, tehát Amerikán kívül. A Warner Bros. ezzel is bebizonyíthatná ugyanis elkötelezettségét a hagyományos mozibemutatós modell mellett. Bárhogy is alakul, a film körüli huzavona tökéletesen szemlélteti a moziipar jelenlegi válságát.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.